Rödcederolja

Närbild på barr.

Vad är rödcederolja?

Rödceder är ett typ av träd som tillhör släktet enar. Rödcederolja är en eterisk olja som är utvunnen från rödcederträ. Man använder oljan på grund av sin bevisade goda effekt mot skadedjur. Oljan är ett 100% naturligt och giftfritt bekämpningsmedel som inte är farligt för människor eller husdjur. Eteriska oljor kan du hitta i godis, tvålar och parfymer t.ex. Rödcederolja bör man dock inte förtära på grund av sin frätande effekt. 

Den ursprungliga svenska rödcederoljan hittar du här.

Vad använder man det mot?

Rödcederolja fungerar mot alla vanliga svenska skadedjur, såsom silverfiskar, pälsängrar, myror, vägglöss, malar, kackerlackor och kvalster. 

Hur funkar rödcederolja?

Röd cederträolja är helt giftfri och dödar inte. Det är doften som skrämmer bort insekterna. Däremot kan larver från t.ex. klädesmal dö vid kontakt med oljan. För människan doftar oljan mycket gott och fräscht, men skadedjurens naturliga instinkt gör att de undviker lukten så mycket de kan.

Hur använder man rödcederolja?

Rödcederolja kan du spraya runt om i hemmet där skadedjur ofta förekommer eller där du noterat skadedjur. Generellt sett bör du alltid applicera rödcederoljan vid öppningar, golvlister och sprickor där skadedjur lätt kan ta sig in för att förebygga. Du bör månadsvis göra om processen för att försäkra dig om att rödcederoljan fortfarande är fräsch. Med tanke på rödcederoljans flyktighet bör man använda sig utav rödcederträ såsom rödcederbollar, rödcederhjärtan eller rödcederringar för att få en mer långvarig effekt.

 

Olika sorters cederträolja

Det finns många olika sorters rödcederträolja, cederträolja eller cederolja som kommer från olika arter av träd och är av olika kvalitet.

Rödcederträolja från Juniperus virginiana är den sort som fungerar bäst mot skadeinsekter och den som vi använder till våra produkter. Den är 100% miljövänlig och 100% kemikaliefri och är ofarlig för barn och husdjur. Vår olja från Juniperus viginiana är inte allergiframkallande och finns i massageoljor, i doftljus och mot skadedjur. Denna art växer i Nordamerika och blir därför ibland kallad för amerikansk cederträolja. Den har använts mot skadedjur i flera hundra år och är inte en utrotningshotad rödcederträart.

Kinesisk, kanadensisk, kalifornisk och persisk rödcederträolja kommer inte från arten Juniperus virginiana och har inte samma effekt och kvalitet som den olja som kommer från Juniperus virginiana.

Atlascederolja - blir även kallad libanoncederträolja eller äkta cederträolja. Den kommer från atlascedern Cedrus atlantica och kan användas bland annat för förbättrad blodcirkulation och lymfcirkulation samt vid behandling av celluliter och hemorrojder. Den fungerar också mot olika skadeinsekter. Undvik oljan vid graviditet och amning samt barn under 6 år. Den kan orsaka hudirritation.

Spansk cederträolja är det samma som entjära och kommer från cypressväxten Juniperus oxycedrus. Den finns bland annat i mjällschampo.

Texas cederträolja kommer främst från Juniperus ashei och Juniperus deppeana och är ganska tjockflytande samt blir kristalliserad om den får stå utan omrörning. Citronolja eller cedratolja kan ibland förväxlas med cederträolja, men är inte gjorda av cederträ utan av citronens respektive cedratdens skal.