Rödcederolja - Vanliga frågor och svar

Vad är rödcederolja?

Rödcederolja är en eterisk olja som utvinns från rödederträ. Oljan har en fräsch trädoft (du har kanske känt doften på lite lyxigare skoblock och klädeshängare) och det är doften som är naturligt avstötande för skadedjur. Oljan är ett lite mer miljöpositivt, naturligt och hållbart sätt att regelbundet behandla ditt hem och förebygga skadedjur.

Vad använder man rödcederolja till?

Cederoljor kan annars hittas som smaksättning godis eller doftsättning doftljus och parfymer. Det kan också användas också som förvaringsmedel och i aromaterapi. Oljan i sitt koncentrerade format kan vara frätande. Den är helt och hållet säker att använda i hushåll med husdjur och barn men ska dock inte sväljas och bör därför hållas utom räckhåll för barn och djur.

Rödcederolja fungerar mot alla vanliga svenska skadedjur, såsom silverfiskar, pälsängrar, myror, vägglöss, klädesmal, matmal, kackerlackor och kvalster.

 

Hur fungerar rödcederolja mot skadedjur?

Röd cederträolja är naturligt och giftfritt och dödar inte. Doften är endast avskräckande för insekter och håller dem borta. För oss är doften behaglig och fräsch.

Hur använder man rödcederolja?

Rödcederolja kan användas på olika ställen i hushållet där skadedjur kan förekomma. Du bör använda oljan i förebyggande syfte och spraya eller droppa oljan vid t.ex. golvlister och sprickor där skadedjur lätt kan ta sig in. Du kan också spraya i byrålådor och garderober för att förebygga mot klädesmal (spraya ej direkt på kläder). 

Du kan också använda dig utav rödcederträ såsom rödcederbollar, rödcederhjärtan eller rödcederringar för att få en mer långvarig effekt. Du kan placera träbitarna i t.ex. resväskan för att förebygga mot vägglöss men även runt om i hemmet (i garderob, byrålådor, badrum, köksskåp osv). Spraya sedan olja på bitarna då och då för att håll de fräscha och effektiva.

 

Kan rödcederolja vara farligt?

Rödcederolja från Juniperus virginiana är inte känt som allergiframkallande. Som många eteriska oljor är den dock mycket koncentrerad och ska inte förtäras och helst inte placeras direkt på huden utan bör blandas ut först.


Kan jag använda rödcederolja med husdjur hemma?

Rödcederolja är säkert att använda bland husdjur. Likt andra eteriska oljor så bör den inte användas direkt mot hud/päls eller förtäras då den är så pass koncentrerad och kan agera frätande.