spindel graphic

Spindel - bekämpning fullständig guide 2022

1. Fakta om spindlar - arter

2. Undvik att få in spindlar

3. Bli av med spindlar

4. Medel mot spindlar

5. Spindelfällor

 

 

1. Fakta om spindlar - arter

Spindlar (Araneae) är troligtvis, tillsammans med ormar, det djur på jorden som flest människor är rädda för. Nästan alla spindlar är giftiga eftersom de använder sitt gift till att förlama sina byten, men bara ett fåtal har tillräckligt med gift att döda en människa (inga i Sverige) och vissa kan ge hälsoproblem. Dock kan det göra ont att bli biten.

Till de vanligaste spindlarna i Sverige hör mindre husspindel, stor/större husspindel, lockespindel, vargspindel och brunspindel. Spindlar har åtta ben och de flesta, men inte alla, har åtta ögon. Nästan alla bygger nät i små skrymslen för att fånga sina byten, men det beror på spindelarten var någonstans spindlarna och näten håller till. Spindlar är nyttodjur (d.v.s. att de äter ohyra) som motverkar flera sorters skadedjur, så som ängrar och myggor.

Mindre husspindel blir ca 6-10 mm, är brun och har ett sick-sackmönster på ryggen. Den kan bitas om den blir störd, det är obehagligt men inte farligt för människor. Den bor i bl.a. källare, vindar, ladugårdar och kan bli flera år gammal.

Stor/större husspindel kan bli upp till 18 mm och den är vanligen mörkbrun med tre ljusare fläckar på huvuddelen. Spindelns bakkropp har en ljus mittlinje med sex större fläckar. Hanen av större husspindel kan ha upp till tre gånger så långa ben som kroppen. Även den här spindeln bor i bl.a. källare, ladugårdar, på vindar och kan bitas om den blir hotad. Det ger vanligtvis inte några större symptom än ett nyp och rodnad men om man är allergisk mot getingar kan man få större utslag.

Lockespindeln har smala och långa ben som kan bli 20 gånger så långa som kroppen. Den använder benen till att springa ikapp sina byten eftersom den inte spinner nät. Lockespindlar är nattdjur och vilar ofta på dagarna på väggar och trädstammar. Spindlarna förväxlas ibland med den flygande insekten harkranken, som har sex ben. De kan göra sig av med ben om det skulle behövas, så kallad självstympning, och offrar därmed hellre ben än att bli uppätna.

Vargspindeln kan bli 6-8 mm lång. Färgen varierar från brun till grå. Liksom lockespindeln spinner den inga nät (med några undantag) utan jagar ifatt sina byten. I Sverige finns det ca 55 arter av vargspindel. De flesta arterna lever på marken. Vargspindeln har inget starkt gift men ett bett kan leda till inflammationer.

Brunspindeln kan bli 6-18 mm lång. Den förekommer inte naturligt utomhus i Sverige utan återfinns på avskilda, mörka och ostörda platser, både inomhus och utomhus. Inomhus kan man hitta brunspindlar i skor, på vindar, i källare, i garderober och skåp. Utomhus håller de gärna till i garage, ladugårdar, uthus och under stockar och stenar. Brunspindeln bits om den blir störd och bettet kan vara farligt. Hur man reagerar på bettet beror på giftmängd och hur känslig man är.

 

 

2. Undvik att få in spindlar

Husspindlar har haft sitt naturliga habitat i våra hus under lång tid. Andra arter vill flytta in när temperaturen sjunker och de letar efter ett ställe att övervintra på, då passar våra hushåll perfekt.

Ett säkert tecken på att man fått in spindlar hemma är spindelnät. Det bästa sättet att stoppa spindlar från att komma in är att sätta upp något framför öppningar i huset, som myggnät eller liknande. Eteriska oljor som röd cederträolja fungerar mycket bra för att skrämma bort spindlarna. Dessutom driver oljan bort många andra insekter som spindeln vanligtvis hade ätit, finns det inga byten försvinner spindlarna. Även en ljudstörare med högfrekvent ljud kan avskräcka spindlar.

Vill man inte ha spindlar hemma är det viktigt att städa och hålla rent, alltså dammsuga upp nät och ägg.

 

 

3. Bli av med spindlar

En svart spindel i ett nät.

Spindeln är egentligen en vän i kampen mot andra insekter, men om man anser den vara en objuden gäst så finns det alternativ. Man kan "hjälpa" spindeln ut med en sopkvast eller dylikt. Om man har lite tålamod kan ljudstörare med högfrekventa ljud eller produkter av rödcederträ få spindeln att flytta ut frivilligt. Undvik att använda produkter som dödar spindlar i och med att de spelar en viktig roll i många ekosystem.

 

 

4. Medel mot spindlar

  • Giftiga insektssprayer är effektiva mot spindlar men innehåller permetrin (ett insektsdödande medel) så man ska inte andas in dem. Barn och husdjur bör också hållas undan från dem.
  • 100 % rödcederolja är ett giftfritt och naturligt alternativ till giftig insektsspray som är mer effektivt och fritt från skadliga kemikalier.

 

 

5. Spindelfällor

Limfällor kan vara effektiva, men flera spindlar (däribland lockespindlar) kan tappa ben om de fastnar, så man riskerar att fånga endast spindelns ben. Vid användning av limfällor mot andra skadedjur så tyder sådana fällor snarare på att man har ett insektsproblem, än att de bekämpar skadedjuren.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: