Silverfisk - Svensk Skadedjursguide  2022

Silverfiskar hittar du inomhus och till storleken är de mellan 10–15 mm långa. Det finns tre arter som du kan hitta i svenska hushåll som du identifierar med hjälp av bilderna nedan. Deras föda består av kolhydrater i olika former. Det kan inkludera tapetkloster och böcker. De kan även angripa tyger och möbler. Silverfisk och långsprötad silverfisk är gråa till färgen medan ungsmyg är brun.

Svenska arter av silverfisk:

  • Silverfisk (Lepisma saccharina)

  • Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata)

  • Ugnssmyg (Thermobia domestica)

Så identifierar du silverfisk

Både silverfisk och långsprötad silverfisk är gråa, men den långsrpötade har, som namnet säger, längre spröt och är även betydligt större. Ugnsmygen ser annorlunda ut till utseendet och färgen samt är mer ovanlig.

 

Kapitel 1 - Vad är egentligen en silverfisk?

Vad är silverfisk?

Silverfisk brukar kunna skådas i sängen, köket eller badrummet. De lockas bland annat av den fettavlagring som finns i avlopp och deras naturliga attraktion till den fuktiga miljön.


Vanlig silverfisk

En silverfisk är en vinglös insekt med spolformad kropp som ofast är grå till färgen. Silverfisken tillhör ordningen fjällborstsvansar. Andra arter av fjällborstsvansar i Sverige är långsprötad silverfisk och ugnssmyg. Silverfiskar och andra fjällborstsvansar har antenner fram och tre långa spröt på bakkroppen. De är snabba och väldigt ljusskänsliga och därav mest aktiva på natten.

Vanlig silverfisk (Lepisma saccharina), är en liten silverglänsande insekt som blir upp till 12 mm lång. Den har en avlång kropp och rör sig snabbt på ett slingrigt vis, som om den simmar fram.

Silverfiskar äter det mesta, men tycker särskilt om stärkelserik mat och knaprar gärna på hudavlagringar, hår och nagelrester. Bomull, silke, lim och socker är också smaskigt för en silverfisk.

Vanlig silverfisk har fått sitt namn efter sin silveraktiga färg och sin metalliknande rygg. En silverfisk kan bli upp till åtta år gammal. Den trivs i instängda och fuktiga miljöer och finns framför allt i badrum och under diskbänkar. 

Långsprötad silverfisk (stor silverfisk)

Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata) är en större variant av silverfisk som är mycket längre än en vanlig silverfisk i storlek och kan bli upp till 19 mm lång. Den har borstliknande hår på kroppen och liksom vanlig silverfisk har den tre långa analspröt på bakkroppen.

Silverfisk exempel

Både vanlig och långsprötad silverfisk är mest aktiva på natten, men medan vanlig silverfisk trivs bäst i fuktiga utrymmen, så tycker långsprötad silverfisk även om torra platser. Den äter helst partiklar från papper och textilier och kan leva i upp till fyra år.

Ugnssmyg

Ugnssmygen (Thermobia domestica) kallas ibland även svart eller brun silverfisk. Den har svarta och bruna ränder vilket gör den är lätt att känna igen. Den kan bli nästan 20 mm lång och den behöver temperaturer över 25 grader för att kunna leva och lägga ägg. Den lever liksom silverfisken av kolhydrathaltig föda såsom exempelvis papper och den bekämpas på samma sätt som vanlig silverfisk.

 

Överkorsad silverfisk

Varför har jag ett angrepp hemma?

Ett angrepp kan bero på flera olika orsaker. De tar sig oftast in i hemmet genom angripna varor från affären, men kan även ta sig in genom rör och ventiler. De attraheras till fukt och smutsiga miljöer. Så om du har problem med fuktskador eller har ett ostädat hem kan det vara en orsak.

 

 

Kapitel 2 - Bli av med silverfisk i tre lätta steg 

Närbild på en silverfisk.

Som tur är så finns det många effektiva sätt att både snabbt och enkelt bli av med silverfisk så att du kan ha hemmet rent och fritt på under en dag. Fortsätt läs för att ta reda på hur du blir av med silverfisk.

 

Steg 1: Städning

Om du upptäcker silverfisk i är det viktigt att först städa det angripna rummet.

  1. Plocka upp kartonger, papper, böcker eller kläder från golvet för där kan silverfiskar ofta finnas under.

  1. Silverfiskar trivs i fuktiga och mörka miljöer. En silverfisk gömmer sig oftast i täta ytor eftersom silverfisken då kan hålla sig varm. Därför är det särskilt viktigt att städa på de platser som är svåråtkomliga.

  1. Gör en ordentlig rengöring på platser där det finns mycket mat, klister och fett eller stärkelser. En silverfisk äter i stort sett allt och därför är det viktigt att städa hela hemmet regelbundet.

 

Steg 2: Placera fällor

För att bekämpa silverfiskar vänder sig många till gift men man kan använda naturliga och giftfria medel som är minst lika effektiva som t.ex. rödecederolja. Silverfiskfällor är också ett vanligt sätt att fånga upp de silverfiskar som redan tagit sig in och rödcederolja är en utmärkt naturlig produkt som silverfiskar absolut avskyr och undviker i alla lägen som det är möjligt. 

Fällorna placeras där du har ett tydligt angrepp och spraya rödcederoljan längs lister och andra områden där de kan ta sig in i hemmet. Du kan också spraya rödcederolja runt sängen för att garantera en lugn sömn utan kryp.

Steg 3: Undvik nya problem

För att förebygga att du får silverfiskar igen är det viktigt att hålla hemmet städat. Det kan även vara lämpligt att då och då spraya rödcederolja, antingen på rödcederträ eller längs områden där de tar sig in i hemmet.

Använd rödcederolja för att slippa framtida angrepp

 

Kapitel 3 - Vanliga frågor

Närbild på en silverfisk.

 

Klättrar silverfiskar längs väggarna?

Den vanliga silverfisken kan inte klättra uppför väggar som är släta och lodräta och det är därför man kan hitta dem i behållare som de har lyckats ta sig in i, men inte kan klättra ut ifrån. Den långsprötade silverfisken har dock inte detta problem utan kan klättra längs väggar och andra lodräta ytor.

Kan silverfiskar bitas?

Om du hittar ett bett på kroppen så kommer det troligtvis inte från en silverfisk. Silverfiskar kan nämligen varken bitas eller stickas och är väldigt fredliga djur. Det de kan göra är att äta upp limmet i dina gamla böcker, så att de går sönder, eller börja mumsa på kakorna du har glömt framme under natten. Har du många små bett i ett avgränsat område, kan det vara vägglöss.

Är silverfiskar giftiga?

Nej

Tål silverfiskar minusgrader?

Nej, silverfiskar tål inte minusgrader utan dör om man till exempel lägger dem i frysen.

Kom ihåg att städa för att slippa skadedjuren!

Där var det klart! Följ råden ovan - städa, placera fällor och spraya rödcederolja. Då blir du av med silverfiskarna på ett par timmar upp till ett par dagar och du får ett rent, silverfiskfritt hem!

Kontaka oss gärna om du har några frågor eller funderingar, vi hjälper gärna!

Vänliga hälsningar,Långsprötad silverfisk

Anders, Swedish Red Cedar

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: