Silverfisk - fullständig guide

1. Vad är en silverfisk - fakta

2. Hur bekämpar man silverfisk

3. Silverfisk hemma

4. Frågor och svar om silverfiskar

 

 

1. Vad är en silverfisk - fakta

En silverfisk är en vinglös insekt med spolformad kropp som tillhör ordningen fjällborstsvansar. Andra arter av fjällborstsvansar i Sverige är långsprötad silverfisk och ugnssmyg. Silverfiskar och andra fjällborstsvansar har antenner fram och tre långa spröt på bakkroppen. De är snabba och väldigt ljusskänsliga och är därför mest aktiva på natten.

Vanlig silverfisk

Silverfisk, Lepisma saccharina, är en liten silverglänsande insekt som blir som mest 12 mm lång. Den har spolformig kropp och rör sig snabbt, så att det nästan ser ut som om den simmar fram.

Silverfiskar äter det mesta, men tycker särskilt om stärkelserik mat och knaprar gärna på hudavlagringar, hår och nagelrester. Bomull, silke, lim och socker är också smaskigt för en silverfisk.

Vanlig silverfisk har fått sitt namn efter sin silveraktiga färg och sin metalliknande rygg. En silverfisk kan bli upp till åtta år gammal och lägger ett stort antal ägg åt gången. Den trivs i instängda och fuktiga miljöer och finns framför allt i badrum och under diskbänkar.

Långsprötad silverfisk

Långsprötad silverfisk, Ctenolepisma longicaudata, är mycket längre än vanlig silverfisk och kan bli ända upp till 19 mm lång. Den har borstiga hår på kroppen och liksom vanlig silverfisk har den tre långa analspröt på bakkroppen.

Både vanlig och långsprötad silverfisk är mest aktiva på natten, men medan vanlig silverfisk trivs bäst i fuktiga utrymmen, så tycker långsprötad silverfisk också om torra platser.

Långsprötade silverfiskar äter helst partiklar från papper och textilier och kan leva i upp till fyra år.

Ugnssmyg

Ugnssmygen Thermobia domestica är egentligen gråaktig med mörka fläckar, men kan se brun ut. Den kan bli nästan 20 mm lång och den behöver temperaturer över 25 grader för att kunna leva och lägga ägg. Den lever liksom silverfisken av kolhydrathaltig föda såsom exempelvis papper och den bekämpas på samma sätt som vanlig silverfisk.

 

2. Hur bekämpar man silverfisk

 

Hur blir man av med silverfiskar? För att få bort silverfiskar finns det spray mot silverfisk, medel mot silverfisk, cederträ mot silverfisk, fällor för silverfisk och dosor mot silverfisk.

Rödcederolja mot silverfisk

Det är lätt att få bort silverfiskar om man har rätt medel mot silverfiskar. Rödcederolja mot silverfisk är en ny spray mot silverfisk som är framtagen speciellt mot både vanlig och långsprötad silverfisk.

Vanlig rödcederolja fungerar mot de flesta skadedjur, men Rödcederolja mot silverfisk har forskats fram i Rödceders laboratorier under tre år för att fungera extra bra mot alla sorters silverfiskar. Rödcederolja mot silverfisk kan sprayas längsmed golvlister och på alla ställen där man hittar silverfisk. Dock ska man undvika att spraya på textilier, då det kan bli oljefläckar på dem.

Rödcederträ mot silverfiskar

Rödcederträ är en utmärkt produkt att komplettera med när man vill bli av med både vanliga och långsprötade silverfiskar. Lägg till exempel rödcederbollar, rödcederhjärtan eller rödcederringar på alla ställen som du vill skydda mot silverfiskar. Både vanlig och långsprötad silverfisk skyr doften från cederträ och undviker de rum där det finns rödcederträ. För människan är doften istället behagligt svag och fräsch.

Insektsspray mot silverfiskar

Det finns giftig insektsspray mot silverfisk och gift mot silverfisk, men om man ska använda dessa måste man se till så att man inte har barn eller husdjur i närheten och vara noga med att vädra efteråt, eftersom de är giftiga.

Silverfisk spray

Den spray som är effektivast mot silverfiskar är Rödcederolja mot silverfisk. Vanlig rödcederolja i sprayflaska fungerar bra mot både silverfisk och andra insekter.

Silverfiskar bikarbonat

Bikarbonat kan användas mot silverfiskar, kackerlackor, spindlar, kvalster, sniglar och flera andra skadedjur. Man riskerar dock att insekterna kommer tillbaka när man slutar använda det.

Silverfiskar ättika

Ättika är ett gammalt husmorsknep som kan fungera mot silverfisk. Droppa ättika på en bomullstuss och dra längs med lister och runt avlopp, så kan du skrämma iväg silverfisken. Tyvärr luktar det ganska starkt även för människan.

Klorin mot silverfiskar

Att använda klorin mot silverfiskar kan fungera tillfälligt, på samma sätt som det fungerar att städa för att bli av med silverfiskar. Silverfiskarna kommer dock tillbaka efter ett tag. Klorin är enligt Naturskyddsföreningen farligt för miljön och bör användas så sparsamt som möjligt.

Silverfiskfälla

En giftfri silverfiskfälla är ett mycket bra komplement till olika medel mot silverfisk. Den lockar till sig silverfiskhanarna med en doft som hanarna känner och dras till. Eftersom silverfiskfällan är klistrig, fastnar hanarna i fällan och kan därmed inte para sig med honorna, vilket medför att populationen av silverfisk i hemmet minskar.

Insektsdosa mot silverfisk

En dosa mot silverfisk innehåller gift och måste behandlas varsamt. Om man får på sig något av ämnet i dosan är det viktigt att skölja snabbt. Dosan får inte slängas i hushållssoporna utan måste lämnas in på en miljöstation.

Dosor mot silverfisk fungerar så att silverfiskar lockas till dosan med ett bete. Silverfiskarna äter av betet, som är giftigt, och dör en tid därefter. Eftersom silverfiskar är så svåra att ta död på kan det ta flera månader innan en dosa mot silverfisk har effekt.

En fälla mot silverfisk är effektivare än en dosa mot silverfisk på så sätt att de silverfiskar som kommer till fällan fastnar och blir kvar där, medan silverfiskar som äter av betet i en dosa går iväg från dosan och fortsätter att leva ytterligare en tid.

 

3. Silverfisk hemma

Om du har silverfisk hemma är det effektivaste sättet att bli av med dem att använda Rödcederolja mot silverfisk. Även rödcederträ och fälla mot silverfisk är effektivt.

Silverfiskar i köket

Eftersom silverfiskar tycker om socker äter de gärna matavfall och trivs därför i sopskåpet under diskbänken, där det också ofta är lite fuktigt. På natten kan de kila fram i köket för att hitta kvarglömda rester eller matfläckar att äta på. Lägg rödcederträ i sopskåpet och på köksbänkarna och spraya dem med Rödcederspray mot silverfisk för att effektivt bli av med alla silverfiskar. För att skynda på processen kan du lägga en giftfri silverfiskfälla i sopskåpet.

Silverfiskar i badrummet

Silverfiskar tycker om att äta såväl tandkräm som hår- och hudavlagringar och de tycker om fuktiga miljöer. Silverfiskar trivs därför med att bo i våra badrum, där det ofta både är trevlig miljö och gott om mat. Spraya Rödcederolja mot silverfisk längs listerna i badrummet och runt kanterna på golvbrunnarna. Du kan också lägga rödcederspån i små skålar i badrummet för att motverka såväl fukt som silverfiskar.

Silverfiskar i sovrummet

Om du har silverfisk i sängen kan det vara ett tecken på att du har en fuktskada. Eftersom vanlig silverfisk trivs bäst i fuktiga miljöer, kan det betyda att det är fuktigt i sovrummet om du upptäcker silverfiskar där. Om det är långsprötade silverfiskar behöver det dock inte vara någon indikation på fukt, eftersom den långsprötade silverfisken även trivs i torra utrymmen. Lägg rödcederträ på nattduksbordet och under sängen, så lämnar silverfiskarna ditt sovrum i fred.

Silverfiskar i soffan

Om du får silverfiskar i soffan kan du lägga rödcederträ under och även i soffan. Du kan också spraya Rödcederolja mot silverfiskar i ett kaffefilter och lägga under soffdynorna.

Silverfiskar i hallen

Har du fått silverfiskar i hallen, så kan du köpa rödcederkuber och lägga i hörn och längs lister. Spraya gärna Rödcederolja mot silverfisk på cederkuberna, för bästa effekt. En fälla mot silverfisk att ha innanför ytterdörren, är ett bra komplement.

 

4. Frågor och svar om silverfiskar

 

Kan silverfiskar klättra?

Kan silverfiskar klättra, är det många som undrar. Nej, silverfiskar kan inte klättra uppför väggar som är släta och lodräta och det är därför man kan hitta dem i behållare som de har lyckats ta sig in i, men inte kan klättra ut ifrån.

Kan silverfiskar bitas?

Kan silverfiskar bitas, undrar en del. Nej, silverfiskar kan varken bitas eller stickas och är väldigt fredliga djur. Det de kan göra är att äta upp limmet i dina gamla böcker, så att de går sönder, eller börja mumsa på kakorna du har glömt framme under natten.

Silverfisk bett

Silverfiskar kan inte bitas, så om du har fått ett bett är det inte från silverfisk. Har du många små bett i ett avgränsat område, kan det vara vägglöss.

Silverfisk förökning

Hur förökar sig silverfiskar? Silverfiskhonorna utsöndrar ett feromon som silverfiskhanarna känner av och dras till. När hanen kommer fram till honan börjar han trumma med sina mundelar. Honan blir då intresserad och en intrikat parningsdans startar, där de rör vid varandra, viftar på sina analspröt och gnuggar antennerna.

Silverfiskhanen spinner sedan några signaltrådar på marken och släpper en klick sädesvätska på dem. När honan följer signaltrådarna tar hon upp spermierna och lagrar dem i ett särskilt utrymme i kroppen. När hennes ägg sedan passerar detta utrymme befruktas de.

Honan letar rätt på ett mörkt och fuktigt ställe för att lägga sina ägg. Hon kan lägga upp till 100 ägg under sitt liv, men hon lägger bara 1-4 ägg vid varje tillfälle.

Äggen kläcks efter tre till sex veckor. Nykläckta silverfiskar ser ut som vuxna silverfiskar, men är mycket mindre. På tre år växer de och blir till vuxna silverfiskar. De har då bytt skinn upp till 50 gånger.

Är silverfiskar farliga?

Är silverfiskar farliga, undrar några. Nej, silverfiskar är inte farliga. De kan inte bitas eller stickas.

Är silverfiskar giftiga?

Är silverfiskar giftiga, frågar en del. Nej, silverfiskar är inte giftiga.

Är silverfiskar ohyra?

Är silverfiskar ohyra, är en fråga som ställs ibland. Med ohyra menar man oftast insekter som gör skada på människan eller människans mat, kläder eller ägodelar.

Silverfiskar är oftast harmlösa, men eftersom de äter papper, som innehåller cellulosa, kan de göra stor skada på böcker, om de får tid och möjlighet. De kan också skada konst och frimärkssamlingar. Då de tycker om socker, kan de också leta sig fram till och äta av människors matvaror.

Silverfisk storlek

Hur stora är egentliga silverfiskar? Vanliga silverfiskar blir 10-15 mm långa, medan långsprötade silverfiskar blir upp till 19 mm. Med spröt och antenner inräknade är de dock betydligt längre.

Bruna silverfiskar

Finns det bruna silverfiskar? Det finns bruna släktingar till silverfisken. De kallas inte silverfiskar utan ugnssmygar (Thermobia domestica), men tillhör ordningen fjällborstsvansar, precis som silverfiskar. Ugnssmygar tycker om kolhydrathaltig föda såsom exempelvis papper, precis som silverfiskar gör.

Silverfisk minusgrader

Tål silverfiskar minusgrader? Nej, silverfiskar tål inte minusgrader utan dör om man till exempel lägger dem i frysen.

Långsprötad silverfisk bekämpning

För att bekämpa långsprötad silverfisk är det bästa sättet att använda Rödcederolja mot silverfisk. Vanlig rödcederolja fungerar också, liksom rödcederträ. En klistrig fälla för silverfisk fungerar för både vanlig och långsprötad silverfisk.

Silverfisk larv

Silverfiskar lägger ägg och när äggen kläcks är det inte en larv som kommer ut, utan en nymf, det vill säga en silverfisk som ser ut precis som en vuxen silverfisk, men är mycket mindre. En nymf är bara ett par millimeter lång, medan en vuxen silverfisk kan bli upp till 15 mm och en vuxen långsprötad silverfisk kan bli 19 mm.

Hur sprids silverfiskar?

Silverfiskar sprids genom att följa med varor och produkter in i huset. De kan också komma in i huset genom att följa utsidan av olika rörledningar. Däremot kommer de inte in genom vattnet i vatten- och avloppsledningarna.

Hur uppstår silverfiskar?

Silverfiskar uppstår genom att någon enstaka silverfisk har kommit in i ditt hem, t ex genom att följa med varor hem från affären. Om denna enda silverfisk är en dräktig hona, kan hon lägga ända upp emot 100 ägg under sin livstid och på vis starta en hel koloni med silverfiskar.

Hur försvinner silverfiskar?

Silverfiskar försvinner om man använder Rödcederolja mot silverfisk. Spraya Rödcederolja mot silverfisk i de rum du har sett silverfiskar och gärna i övriga rum också, så att silverfiskarna inte bara flyttar till ett annat rum i bostaden.

Silverfiskar tycker inte om lukten på Rödcederolja mot silverfisk och flyr från ditt hem. Vanlig rödcederolja och rödcederträ är också effektivt mot silverfiskar. Spraya gärna rödcederolja på ditt rödcederträ, för att förlänga och förstärka effekten.

För att bekämpa silverfisk snabbare, kan du också skaffa en fälla mot silverfisk. Den lockar till sig silverfiskhanarna och sen har du bara honorna kvar att bli av med.

Hur dör silverfiskar?

Silverfiskar dör om man fångar dem i en klistrig fälla. De kan då inte röra sig och svälter så småningom ihjäl. Det är dock bara hanarna som lockas till fällan. Det finns också insektsspray och insektsdosa mot silverfiskar som man kan köpa. De innehåller gift och dödar silverfiskarna, men är samtidigt farlig för människor, husdur och natur. Om man vill bli av med silverfiskar utan att döda dem är det effektivaste sättet att använda Rödcederolja mot silverfisk.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaNorskDansk

Moms visas: