Silverfisk? NEJ TACK!

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Guide: Så blir du av med silverfiskar

Silverfiskar (latin: Lepisma Saccharina) är en vanlig skadeinsekt som har funnits i miljontals år. I Sverige är det en vanligt förekommande ohyra som vanligtvis finns i fuktiga miljöer som snabbt kan få fäste i hemmet och orsaka skador. Följ den här guiden så får du veta hur du enkelt blir av med dem - och utan att behöva sanera.

 

Silverfisk med angripen bok samt texten "Silverfisk? Nej tack"

 

Snabbguide i tre steg som alla kan göra

1. Identifiera - Silverfisken känns igen på sin grå-silverfärgade kropp och sina långa, avsmalnande antenner samt tredelade "svansar" på baken. De finns vanligtvis i mörka, fuktiga utrymmen som badrum, källare, vindar och under diskbänkar.

 

2. Städa - Silverfiskar trivs i smutsiga, röriga och fuktiga miljöer. För att förhindra att de får fäste ska du se till att städa och rensa ditt hem regelbundet. Dammsug alla mattor och möbler noggrant, moppa golv, torka av ytor med rengöringsmedel och rensa ut skåp och lådor som kan ha lämnats obevakade under en tid. Eliminera matkällor - de lever nämligen av stärkelse, socker, fibrer och proteiner, så det är viktigt att se över exempelvis böcker och papperssamlingar.

 

3. Skräm bort dem - Silverfiskar kan hållas borta med hjälp av naturliga avskräckande medel som Swedish Red Cedar, som kan sprayas runt de områden som drabbats av skadedjuren.

 

Identifikation

Silverfisk – Svensk Skadedjursguide - Rödceder.se | Effektiv Skadedjursbekämpning

Beskrivning av silverfisk och deras beteende

Silverfisk (Lepisma saccharina) är små, vinglösa insekter som är ljusgråa eller silverfärgade och har skarpa, avsmalnande kroppar. De är mellan 1 och 3 centimeter långa och har två långa antenner på huvudet samt tre långa, tunna svansar som sticker ut från baken. Beroende på arter kan de också ha olika långa spröt, till exempel den vanliga eller långsprötade silverfisken.

 

Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer, så de kan därför ofta hittas i badrum, kök, källare och andra områden där fuktighet är hög. De rör sig snabbt och är mest aktiva på natten. De föredrar att äta kolhydrater, såsom stärkelse och socker och kan därför skada papper, böcker, tapeter och textilier.

 

Identifiera olika sorters silverfisk

1. Vanlig silverfisk (Lepisma saccharina)

En vanlig silverfisk.

Vanlig silverfisk, är en liten silverglänsande insekt som blir upp till 12 mm lång. Den har en avlång kropp och rör sig snabbt på ett slingrigt vis, som om den simmar fram.

Arten äter det mesta av kolhydrater, men tycker särskilt om stärkelserik mat och knaprar gärna på hudavlagringar, hår och nagelrester. Bomull, silke, lim och socker är därför också smaskigt för dem. Denna art trivs i instängda och fuktiga miljöer och finns framför allt i badrum och under diskbänkar. 

Arten har fått sitt namn efter sin silveraktiga färg och sin metalliknande rygg. Den kan bli upp till åtta år gammal. 

2. Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata)

En långsprötad silverfisk.

Långsprötad silverfisk är en större variant som är mycket längre än en vanlig silverfisk i storlek och kan bli upp till 19 mm lång. Den har borstliknande hår på kroppen och liksom den vanliga har den tre långa analspröt på bakkroppen.

Både den vanliga och den långsprötade är mest aktiva på natten, men medan den vanliga trivs bäst i fuktiga utrymmen, så tycker den långsprötade även om torra platser och den gör mer skada och är svårare att få bukt med. Den äter helst partiklar från papper och textilier och kan leva i upp till fyra år.

 

Tecken och förebygga

Har du silverfisk? Potentiella risker och skador

En silverfiskattack kan oftast upptäckas genom:

- synliga silverfiskar, särskilt på natten

- gulaktiga fläckar eller små hål på papper, böcker och textilier

- fjäll och exkrementer som ser ut som små svarta smulor

 

Även om silverfiskar inte är farliga för människors hälsa, kan de orsaka skador på egendom och irritera de som har allergier, särskilt astmatiker. Det är därför viktigt att hantera ett angrepp av silverfisk så att du slipper skador på föremål som kan vara dyra att ersätta.

 

Förebygga och kontrollera silverfisk

Följ snabbguiden nedan för att bli av med silverfiskar och förebygga framtida angrepp:

 

1. Minska fuktighet: Ventilera fuktiga områden och använd avfuktare om det behövs. Reparera eventuella vattenläckor. Du kan eventuellt också mäta luftfuktigheten om du har verktyg för det. Försök hålla fuktighetsnivån under 60 %.

 

2. Städa ordentligt: Städning hjälper till att minska tillgängliga födokällor för silverfiskar. Sopa eller dammsug regelbundet, särskilt i hörn och under möbler, där silverfiskar ofta gömmer sig.

 

3. Förvara mat och papper ordentligt: Försegla alla behållare där kolhydratrik mat förvaras. Håll böcker, tidningar och andra pappersprodukter ordentligt förpackade och skyddade.

 

Bekämpning

BEKÄMPNING - röd bakgrund med en silverfisk som flyr samt texten BEKÄMPNING

Bli av med silverfiskar – naturliga medel och metoder

Det finns olika medel och metoder som är helt naturliga och används för att bekämpa silverfiskar. Följande tips har en lång historisk användning i Sverige och är därför väl beprövade: 

 

1. Bekämpning med naturliga preparat: Använd en blandning av bakpulver, majsstärkelse och socker för att locka ut silverfiskarna ur sina gömställen. Detta är en säker och skonsam metod som alltså inte innehåller kemikalier eller gift.

  • Placera silverfiskfällor – placera fällorna där du har ett tydligt angrepp, t.ex. i badrummet eller under diskhon (fällorna kan alltså tryggt användas i hem med barn och husdjur då de är fria från gifter och innehåller naturliga lockbeten) 
  • Använd Swedish Red Cedar runt området där du har ett angrepp – detta gör att du undviker ett återkommande problem (t.ex. om silverfiskarna lagt ägg som kläcks när fällan inte längre är aktiv)

 

2. Bekämpning med kemikalier och gift: Du kan använda dig av ett flertal olika syntetiska bekämpningsmedel för att bekämpa silverfiskar. Dessa produkter är skapade för att snabbt döda populationen och innehåller därför olika kemikalier som skadar eller dödar silverfiskar när de fångas. Nackdelen med dessa är att de kan orsaka skador i hemmet, på husdjur eller på människor. Därför används de primärt bara av professionella saneringsföretag. Vi avråder därför alltid privatpersoner från att använda sig av dessa i hemmet.

 

3. Förebyggning: Försök att förebygga angrepp genom att använda bra städrutiner och övervaka fuktigheten i ditt hem.

 

Att bekämpa silverfiskar kan vara en långdragen process, men med rätt metoder kan du bli av med silverfiskangreppen inom en dag eller två. Det är viktigt att följa de här stegen för att minimera skadorna och obehaget som silverfiskar kan innebära. Om du fortfarande har problem - kontakta oss via formuläret nedan eller genom att kontakta oss så hjälper våra experter dig med ett kostnadsfritt upplägg som du kan göra helt själv.

 

Intervju med en specialist

Varför har jag ett angrepp hemma?

Ett angrepp kan bero på flera olika orsaker. De tar sig oftast in i hemmet genom angripna varor från affären eller genom rör och ventiler. De attraheras till fukt och smutsiga miljöer. Så om du har problem med fuktskador eller har ett ostädat hem kan det vara en orsak. 

 

Kan man ha silverfisk i sovrummet?

Det kan vara riktigt obehagligt att hitta skadedjur där man sover, och på grund av kombinationen av textilier, mörker och fukt så dras också många arter dit. Långsprötad silverfisk är en av skadedjuren som kan lockas dit och den har dessutom förmågan att kunna klättra vertikalt, exempelvis upp för sängbenen och in under täcket.

Nu är det som tur är så att den vanliga sortens silverfisk fortfarande är vanligast i Sverige men enligt både våra egna och oberoende studier ser vi att den långsprötade har ökat dramatiskt i antal sedan den introducerades i Skandinavien för ett tjugotal år sedan. Se till att tvätta sänglakan regelbundet och att hålla goda städrutiner för att hålla sängen skadedjursfri. 

 

Fungerar rödcederolja mot silverfisk?

Ja, det är ett effektivt medel för att hålla silverfiskar borta från hemmet.

 

Hjälp - min hund har ätit upp lockbetet från en fälla! Kan hon dö?

Lockbetet i vanliga skadedjursfällor är sällan giftigt. Om du har köpt en fälla från oss så är den garanterat giftfri. Om en hund eller katt har ätit ett stort antal lockbeten kan den bli lite hård i magen - övervaka gärna och kontakta en veterinär om du är orolig.

 

Vidare läsning

Vanlig silverfisk – Lepisma saccharina | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

Långsprötad silverfisk allt vanligare i landet – så ser du skillnad | SVT Nyheter

 

 

Tillbaka till blogg

3 kommentarer

Är det risk att man drar till sig fler/lockar fram ännu fler med fällorna?? Kanske alla grannars långsprötade kryp kommer till oss???

Ingela

Är det farligt om en hund äter tabletten i silverfiskfällan?

Jessica med c

Jag väntar svar från er gällande hur silverfiskfällan ska monteras! Fällan är ganska platt med en klistrig sida. Hur ska den ligga/stå? Har köpt två uppsättningar av olika produkter. Tacksam för råd
Mvh Tina

Tina Antonino

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.