Pälsänger - Svensk Skadedjursguide 2022

Det här är den ultimata guiden till hur du blir av med pälsänger hemma under 2022. 

Kort och gott:

Du kan ENKELT bli av med skadedjur hemma om du bara följer tipsen och råden som följer:

  • Du behöver inte kontakta några saneringsföretag.
  • Du behöver inga kemikalier eller rådgivare som kostar extra

Ta någon minut och läs genom guiden här nedan så blir du av med pälsängerattacken på någon dag eller två. Lite extra viktigt är kapitlet om att förebygga framtida attacker (att bli av med pälsänger är enkelt, problemet är att de rackarna lätt återkommer).

Städa noggrant för att bli av med skadedjur!

En tecknad pälsänger mot blå bakgrund och Swedish Reds logotyp.

 

 

1. Vad är en pälsänger?

Brun pälsänger undersida

En pälsängrar är en art inom släktet (Attagenus) som inkluderar brun pälsänger och vågbandad pälsänger och ingår i Familjen (Dermestidae) som kan ta sig in i hushåll för att lägga sina ägg. När äggen sedan kläcks startar pälsängerns livscykel som en larv. När pälsängern är i larvstadiet behöver den en hel del näring och är som mest skadlig. Larverna kan göra hål i textilier och ge sig på matvaror.

Pälsänger är en slags änger. Andra typer av ängrar är brun pälsänger,  fläskänger och mattbagge. Dessa är också vanliga i svenska hem.

Så här identifierar du en pälsänger (Attagenus pellio)

Vanlig pälsänger är en brunsvart liten skalbagge som är mellan tre och sex millimeter lång. Den är hårig och har en vit fläck på varje vinge.

Pälsängerlarven är längre än den vuxna pälsängern, cirka 10 mm. Den är också hårig och färgen är glänsande brun. Längst bak på kroppen har den ett rödbrunt svansbortknippe.

Pälsänger (attagenus pellio)
Pälsänger (Attagenus Pellio)

Attagenus pellio by janet graham is licensed under CC BY 2.0

Pälsängerns larver tycker om att äta på kläder av ylle samt på päls. På yllekläderna äter de små runda hål och på päls biter de av håren så att det uppstår kala fläckar.

Pälsängerns larver äter också spannmålsprodukter och kan hittas i skafferi och kök.

 

Brun pälsänger? (Attagenus smirnovi)

Brun pälsänger är snarlik vanlig pälsänger och tillhör samma släkte (Attagenus). Brun pälsänger är 2,5-4,5 mm lång, med oval kropp. Den har brunsvart eller svart huvud och gulbrun eller brun kropp, som är täckt av guldfärgade hår. Larverna är ljusbruna med ljust guldbrunt hår.

Bruna pälsängrar äter organiskt material, som hår och hudavlagringar. De tycker också om döda insekter och smulor av olika slag. Den kan äta både päls och kläder av ylle.

Skillnaden mellan blomsteränger och pälsänger

Fläskänger (Dermestes lardarius)   Läs vår guide

Fläskänger skiljer sig med kroppsformen som är mer oval, samt med det ljusa bandet längs ryggen

Mattbaggar (Anthrenus)   Läs vår guide

 

mattbagge på blomma

 

2. Undvik att få pälsängrar

 

  • Ha inte smutsiga kläder liggande framme eller i garderoben. Pälsängrar håller gärna till i smutsiga kläder och lägger sina ägg där.
  • Städa ditt hem regelbundet, genom att damma, dammsuga och våttorka alla ytor.
  • Ta med jämna mellanrum ut dina kläder och skaka och borsta dem.
  • Lägg de kläder du inte använder så ofta i vakuumförvaring. Yllekläder och päls är också bra att förvara i vakuumpåsar, då dessa är favoritmat för ängrar.

Städning håller hemmet rent också för skadedjur

 

3. Hur blir man av med pälsängrar - medel och metoder

3.1 Städning

För att bli av med pälsängrar och andra ängrar från ditt hem är det viktigt att städa ordentligt.

  • Ta ut alla kläder ur klädskåp och lådor och skaka dem utomhus. Borsta också av dem och töm alla fickor ordentligt.
  • Dammsug och våttorka i klädskåp och lådor och på alla ställen där det kan finnas ängrar. Var extra noga vid sprickor och springor.

Bli av med pälsänger genom att städa ordentligt.

  • När du har dammsugit klart är det viktigt att du lägger dammsugarpåsen i frysen innan du slänger den i soporna, så att de ängrar du har sugit upp dör och inte kryper tillbaka in i ditt hem.
  • Tvätta, stryk eller torktumla kläderna i 60 grader. För att vara helt säker på att få bort alla ängrar, larver och ägg kan du slå in kläderna i plastpåskar och lägga dem i frysen i en vecka.

3.2 Medel mot pälsänger och andra ängrar

Rödcederolja har en fräsch och klar cederträdoft som människor brukar uppskatta - men som skadedjur absolut avskyr. De stöts bort av doften (hänvisas ofta till som "repellents" på engelska). Den typen av olja är orsaken till att vi på Swedish Red Cedar ens finns till, och vi tycker att det är lite av ett mirakelmedel mot skadedjur. Det brukar vara populärt att använda rödcederolja mot pälsängrar och spraya längs exempelvis lister. Detta håller pälsängrarna borta från ytor där de kan orsaka skada. Spraya oljan i ditt kök, sovrum eller på platser där du brukar ha kläder. Undvik dock att spraya på textilier eller andra extra känsliga ytor, då det kan bli oljefläckar på dem. Testa först på en liten yta.

Rödcederolja spray tar bort pälsänger

Rödcederträ är också mycket effektivt mot pälsängrar och andra skadedjur. Lägg rödcederträ på alla ställen som du vill skydda mot pälsängrar och andra ängrar. För bästa effekt kan du spraya träet med oljan ca en gång per månad så håller det sig fräscht och effektivt mot alla framtida angrepp.

3.3 Pälsängerfälla

En pälsängerfälla är ett mycket effektivt komplement. En sådan klistrig fälla är en dosa som är helt gift- och luktfri, och de mer högkvalitativa fällorna avger feromoner som pälsängerhanarna dras till. När de kommer till pälsängerfällan fastnar de i klistret som sitter längs foten på dosan. Honorna har då inga hanar att para sig med och populationen av pälsängrar i ditt hem minskar direkt - och försvinner i sinom tid helt. Om du har sprayat oljan som vi nämnde ovan håller de sista baggarna sig borta från hemmet och du slipper då att ens se det sista beståndet. Färdigt!

Klistrig pälsängerfälla fångar upp bestånder av pälsänger i ditt hem

Svårare än så är det inte! Du hittar allting du behöver här på sidan under rubriken för Pälsänger!

 

Lycka till! /Anders från Swedish Red Cedar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: