En tecknad myra mot blå bakgrund och Swedish Reds logotyp.

Myror - fullständig guide 2022

 

1. Vad är en myra - arter och fakta

2. Undvik att få myror

3. Hur blir man av med myror

 

1. Vad är en myra - arter och fakta

Det finns ungefär tio biljarder myror i världen och i Sverige tror man att det finns cirka en biljon myrindivider och ungefär 80 arter bofasta i Sverige.

Den myra som är vanligast att ha problem med i hemmet är svartmyran. Det är en liten svart myra på mellan två och fyra millimeter som gärna bygger bo i trädgården och dras till saftfläckar och annat gott som har spillts.

 

2. Undvik att få myror

Många myror dras till sött. För att undvika att få in myror på altanen eller i huset är det därför viktigt att torka upp allt sött man spiller på en gång och att inte lämna något sött framme. Om en myra hittar det söta så gör den ett doftspår tillbaka till myrboet som de andra myrorna kan följa och snart har du massor av myror på altanen eller i huset.

För att undvika att få in myror i huset är det också bra att ta bort buskar som står nära huset. Buskarna kan locka till sig bladlöss och där det finns bladlöss finns det ofta myror, eftersom myrorna tycker om den honungsdagg som bladlössen producerar.

 

3. Hur blir man av med myror?

Det finns olika knep och medel för att bli av med myror.

Kanel mot myror

Ett gammalt husmorsknep  för att bli av med myror är att sprida ut kanel längs myrornas stigar och längs listerna i de rum du har sett myror. Myrorna tycker inte om kanel och försvinner förhoppningsvis från ditt hus.

Salt mot myror

Ett annat knep som man kan prova är att lägga grovsalt på de ställen man har sett myror. Myror gillar inte salt och undviker ställen där det finns salt.

Äggskal mot myror

Äggskal kan också fungera mot myror. Spara äggskal och skölj dem. Lägg dem sedan på de ställen du vet att myrorna kommer till. För att skrämma myrorna ännu mer kan du strö salt på äggskalen.

Tabasco mot myror

Tabasco är en annan produkt som myrorna skyr. Tabasco kan du droppa på dina plattor eller  dina stenlagda gångar i trädgården, för att hålla dem fria från myror.

Såpa mot myror

För att bli av med myror från plattor och gångar i din trädgård kan du prova att blanda såpa med vatten och hälla över plattor och gångar.

Bakpulver mot myror

För att bli av med myror från blomkrukor och rabatter, kan du testa att hälla bakpulver på jorden. Det brukar få myrorna att tänka om.

Rödcederträ mot myror

Rödcederträ är ett gammalt beprövat knep för att bli av med såväl myror som andra insekter. Lägg rödcederträ på de ställen du vill bli av med eller slippa få myror på.

Rödcederolja mot myror

Rödcederolja har använts mot insekter under hundratals år och fungerar bra mot myror. Spraya rödcederolja längs myrstigar och på alla platser du vill bli av med eller slippa få myror  på.

Du kan också spraya eller droppa rödcederolja på ditt rödcederträ, för att förlänga och förstärka effekten av både trä och olja.

Dosa mot myror

Myrdosor innehåller ett sött lockmedel som myrorna gärna vill åt. De tar hem myrbetet till stacken och lägger ett doftspår så att andra myror också går och hämtar hem myrbete till stacken. Eftersom myrbetet är giftigt så kommer alla myror som äter av det att dö och myrsamhället att utplånas.

Pulver mot myror

Myrr är ett mycket giftigt pulver som man kan använda utomhus mot myror. Man sprider ut det längs myrstigar och runt husfasaden.

Insektsspray mot myror

Det finns också giftig spray mot myror, som man kan använda både inomhus och utomhus.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: