Myror - Bli av med inomhus och i trädgård (Svensk Skadedjursguide 2024)
Hitta på sidan
Kort om myror
Det finns ungefär tio biljarder myror i världen och i Sverige tror man att det finns cirka en biljon myrindivider och ungefär 80 arter bofasta i Sverige.
Den myra som är vanligast att ha problem med i hemmet är svartmyran (Lasius niger) som gärna bygger bo i trädgården och dras till saftfläckar och annat gott och sött som har spillts på golvet.
Identifiera insekten, dess larver och ägg
Svartmyra (Lasius niger) med vingar
Ägg: Äggen är mycket små och ovala. De är mjuka och har en en klibbig yta.
Larv: Larverna är långa och vita men väldigt genomskinliga. De har som lätt behåring som sticker ut från kroppen.
Myra: Myran ser lite olika ut beroende på om det är en arbetare eller drottning, hona eller hane. Dock är kroppen som för alla inom denna familj uppdelad i tre delar med sex ben. Drottningen känns igen genom att hon är lite större (upp till 1 cm). En arbetsmyra är endast mellan 2–5 mm lång. Drottningen har också mer behåring än arbetsmyrorna.
På SLU kan du se bilder på hur drottning, hane och arbetare skiljer sig från varandra.
Bekämpa myror
Förebygg dem i hemmet
Många myror dras till sött. För att undvika att få in dem på altanen eller i huset är det därför viktigt att torka upp allt sött man spiller på en gång och att inte lämna något sött framme. Om en myra hittar det söta så gör den ett doftspår tillbaka till myrboet som de andra myrorna kan följa och snart har du massor av dem på altanen eller i huset.
För att undvika att få in insekterna i huset är det också bra att ta bort buskar som står nära huset. Buskarna kan locka till sig bladlöss och där det finns bladlöss finns det ofta myror, eftersom de tycker om den honungsdagg som bladlössen producerar.
Bli av med myror
Det finns olika knep och medel för att bli av med dessa insekter. Här listar vi en hel del:
Husmorsknep mot myror
Kanel
Ett gammalt husmorsknep för att bli av med myror är att sprida ut kanel längs deras stigar och längs listerna i de rum du har sett dem. Myrorna tycker inte om kanel och försvinner förhoppningsvis från ditt hus.
Salt
Ett annat knep som man kan prova är att lägga grovsalt på de ställen man har sett myror. De gillar inte salt och undviker ställen där det finns salt.
Äggskal
Äggskal kan också fungera mot dessa insekter. Spara äggskal och skölj dem. Lägg dem sedan på de ställen du vet att myrorna kommer till. För att skrämma de ännu mer kan du strö salt på äggskalen.
Tabasco
Myran skyr även tabasco. Tabasco kan du droppa på dina plattor eller dina stenlagda gångar i trädgården, för att hålla dem fria från myror.
Såpa
För att bli av med myror från plattor och gångar i din trädgård kan du prova att blanda såpa med vatten och hälla över plattor och gångar.
Bakpulver
För att bli av med myror från blomkrukor och rabatter, kan du testa att hälla bakpulver på jorden. Det brukar få myran att tänka om.
Medel mot myror
Rödcederträ
Rödcederträ är ett gammalt beprövat knep för att bli av med såväl myror som andra insekter. Lägg rödcederträ på de ställen du vill bli av med eller slippa få dem på.
Myrdosa
Myrdosor innehåller ett sött lockmedel som myrorna gärna vill åt. De tar hem myrbetet till stacken och lägger ett doftspår så att andra individer också går och hämtar hem myrbete till stacken. Eftersom myrbetet är giftigt så kommer alla som äter av det att dö och myrsamhället att utplånas.
Pulver/Myrr
Myrr är ett mycket giftigt pulver som man kan använda utomhus. Man sprider ut det längs myrstigar och runt husfasaden.
Insektsspray
Det finns också giftig spray mot myror, som man kan använda både inomhus och utomhus.