Vägglöss? NEJ TACK! (Bli-av-med-guide 2024)

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

Kort om vägglöss

Vägglusen är en platt liten brunaktig insekt som kan bli lite rundare när den har sugit blod. Vägglöss gömmer sig i springor och på mörka platser och kommer fram på natten. Då söker den gärna upp människor och suger blod från dem.

Det finns flera arter av insekten i Sverige men vissa angriper bara djur. Hos oss människor är det dock den vanliga vägglusen (Cimus lectularius) som är mest förekommande. Även den tropiska vägglusen (Cimus hemipterus) är en art som blivit allt mer etablerad i Sverige. Den är som mest etablerad i inom de tropiska och subtropiska regionerna. Till följd av globaliseringen har den ökat i Sverige. Den tropiska vägglusen är även den en art som behöver människoblod för utveckling och reproduktion. 

 

Identifiera vägglöss och dess ägg

Närbild på en vägglus.Vanlig vägglus (Cimus lectularius)

Närbild på en vägglus med ägg.
Vägglus med ägg

Lusen: Den vanliga vägglusen är 5–6 mm lång medan den tropiska är lite större, ca 6–7 mm. Den tropiska kan även uppfattas som lite “hårig” på kroppen, men detta syns inte med det blotta ögat.

Ägg: Äggen ser ut som små riskorn och kan identifieras med hjälp av bilden ovan. De är ovala och vita eller lätt genomskinliga och ca 1mm stora.

Tecken på att man har vägglöss hemma kan vara små rödaktiga, kliande utslag på kroppen, ofta i klump eller längs en linje. Vägglusen kan också lämna avföring efter sig i form av små svarta prickar. Om man tar lite saliv på fingret och drar på den svarta pricken och den smetar ut sig, är det troligen avföring. Även små runda blodfläckar på lakanet, kan vara tecken på att vägglusen har varit framme.

Bekämpning av vägglöss

Varför får man vägglöss?

Vägglössen är excellenta liftare och därför får vi enkelt med oss dem när vi reser. Resor till länder i sydostasien har ökat markant de senaste 10–15 åren vilket också gett en ökning i antalet fall av vägglöss i Sverige och där den tropiska vägglusen mycket väl kan vara den art som orsakar problem. Över 300 000 svenskar reser till Thailand årligen.

Man kan även få med sig de små krypen om man köper begagnade möbler eller kläder från andra länder som vägglössen kan lifta med. Det kan handla om att man beställer varor som skickas från någon annanstans t.ex. Vägglössen kan även sprida sig mellan hushåll i flerfamiljsbostäder och därav bli ett utbrett problem i en förening.

 

Förebygg ett angrepp av vägglöss

  • Packa dina kläder och artiklar i väl tillslutna plastpåsar när du reser till varmare länder
  • Undvik att ha resväskan öppen när du är på semester – håll den stängd när du inte tar fram nåt ur den och låt de kläder du inte använder ligga kvar i plastpåsar i väskan, för att förhindra att de kryper in i väskan och kläderna
  • Låt inte väskan ligga på golvet utan försök placera den på lite högre höjd gärna en bit från sängen
  • Häng inte upp kläderna i garderoben i rummet du stannar i
  • Mycket effektivt är att använda rödcederträ
  • Resväska – detta fungerar mycket avskräckande för vägglöss
  • När du kommer hem från resan är det bra att skaka, borsta och tvätta alla kläder som man har haft med sig på utlandsresen och rengöra väskorna ordentligt när man kommer hem
  • Titta igenom second hand-prylar noga och dammsug och borsta dem innan du tar in dem i ditt hem
  • Mindre saker som är begagnade kan du lägga i frysen i en vecka, för att vara säker på att alla eventuella vägglöss dör

 

Bli av med vägglöss

Det viktigaste är att förebygga sig mot vägglöss efter punkterna ovan.

Har man väl fått in vägglöss i hemmet bör man dock få professionell hjälp för att hindra vägglössen från att sprida sig mellan hushåll. Oftast är det din fastighetsägare som ansvarar för ett angrepp av vägglöss. I villor och dylikt kan är det ofta privatpersoner som ansvarar medan det i lägenhetshus kan vara en förening t.ex. Anticimex är ett exempel på ett företag som kan sanera vid angrepp av vägglöss eller inspektera om du misstänker vägglöss.

Vanliga frågor

Hur ser vägglöss avföring ut?
Vägglöss avföring ser ut som små svarta prickar som smetar ut sig om du drar fingret på dem med lite vätska.

 

Hjälper rödceder mot vägglöss?
Ja, rödcederträ och rödcederolja är bevisat effektivt för att hålla vägglöss borta.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.