Tvestjärt – Svensk skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

  • Fakta om tvestjärtar
  • Vanliga frågor
  • Bli av med

  • Tvestjärtar skadar varken människor eller deras hus, men de skrämmer många eftersom de ser ut som små skorpioner. Sin "tång" använder de både som försvar och vid angrepp, de kan nypa människor men oftast går det inte igenom huden.

    På engelska heter insekten “earwig” eftersom man förr trodde att den kröp in i öronen.

    Här beskriver vi hur du kan undvika att få dem, samt bli av med dem om du fått in dem i huset.

     

    Fakta om tvestjärtar och några arter

    I världen finns runt 2 000 olika arter av tvestjärtar. De är mörkbruna och blir upp till 15 mm långa. De är nattaktiva och brukar då invadera brevlådor. Insekten är i stort sett allätare men äter främst döda insekter och levande och döda växtdelar. De kan göra lite skada på trädgårdsväxter om de blir för många, men gör även nytta genom att äta andra småkryp, så som bladlöss och kvalster.

     

    I Sverige finns fyra arter som förekommer i hela landet: vanlig tvestjärt, skogstvestjärt, busktvestjärt och liten tvestjärt.

     

    Vanlig tvestjärt (Forficula Auricularia)

    En vanlig tvetjärt.

    Den vanliga tvestjärten blir normalt 10-14 mm lång. Denna art har hittats upp till Norrland. På hösten lägger honan upp till 50 ägg i en klump i ett bo under marken. Hon faller i dvala och stannar i boet med äggen. Honan tar hand om äggen genom att vända på dem och putsa dem för att undvika svamptillväxt. På våren sprider hon ut dem och ungarna kryper ut. När tvestjärtarna lämnar larvstadiet har de en gulaktig eller ljusbrun färg. Larverna ser ut som de vuxna i miniatyr och ömsar skinn allteftersom de växer. Nyömsade är de vita och när de blir äldre blir de mörka. Honan vaktar dem tills de blir fullvuxna efter en månad.

    Hanens tång kan bli mellan 2,5 och 9 mm lång.

     

    Skogstvestjärt (Chelidura Acanthopygia)

    Skogstvestjärten blir ca 6-13 mm lång utan tång. Den är brun och har inga vingar. Arten kan likna en larv av andra tvestjärtsarter eftersom den är mindre.

     

    Busktvestjärt (Apterygida Media)

    Busktvestjärten blir ca 10-15 mm lång. Den finns från södra Sverige upp till mellersta Dalarna. Denna arts levnadssätt är som vanlig tvestjärts.

     

    Liten tvestjärt (Labia Minor)

    Liten tvestjärt är den minsta arten. Den är 5-6 mm lång och kan inte förväxlas med andra vuxna tvestjärtar. Till skillnad från andra arter kan denna art flyga vilket den gärna också gör. Man kan ofta träffa på den vid gatlyktor och kompost.

     

    Vanliga frågor

    Är tvestjärtar farliga?

    Tvestjärtar kan se läskiga ut men de är inte farliga. De ger inga bett. De kan nypas med sin tång om de blir trängda men nypet går oftast inte igenom huden, innehåller inget gift och ger inga allergiska reaktioner som andra insektsbett kan göra. Tången är en försvarsmekanism för insekten.

    Inte heller sprider de bakterier eller smittor som exempelvis kackerlackor kan göra.

     

    Kan tvestjärtar flyga?

    Majoriteten av de kan inte flyga medan ett fåtal har små vingar som gör att de kan flyga. Det är dock sällsynt att de flyger (förutom liten tvestjärt), troligtvis eftersom det är komplicerat att fälla ut och in vingarna. Tvestjärten måste göra ca 40 rörelser med sin tång för att fälla in vingarna igen efter flygning.

     

    Hur vet man att man har tvestjärtar?

    När dessa skadeinsekter förekommer i stort antal kan de göra viss skada i trädgården. Detta gör de främst genom att tugga på växtdelar och blommor. De gillar bland annat sallad, rosor, jordgubbar, hallon, potatis och rödbetor.

     

    Var finns tvestjärtar?

    Utomhus håller de sig under stenar och hög vegetation samt fuktiga och mörka platser, under bark, löv och stenar och även i kläder som hänger på tork. På natten vandrar de omkring och tar sig då gärna in i bostäder. Inomhus gömmer sig insekterna under föremål i fuktiga rum.

     

    Hur undviker man att få tvestjärtar?

    Tvestjärtarna kommer in i hus genom att krypa in under trösklar, genom sprickor, ventilation som saknar insektsnät och vid fönster. För att förhindra att de tar sig in i hemmet bör du bland annat täta alla inkrypsvägar. Exempelvis:

    • Täta dörr- och fönsterlister.

    • Laga sprickor i husgrunden.

    • Täta runt trösklar vid behov.

    • Använd insektsnät vid fönster och ventilation.

     Andra saker att göra för att undvika tvestjärtar är:

    • Ställ inte komposten nära huset eftersom det kan ge de goda förutsättningar så att de vill komma in. Töm komposten ofta.

    • Förvara trädgårdsdynor etc. luftigt.

    • Skapa gömställen så de inte söker sig in i huset. Det kan vara upp och nervända blomkrukor, svarta plastpåsar med små hål i. Fyll gömstället med halm, träull, tyg eller wellpapp som tvestjärtarna kan krypa in i. Töm sedan ut tvestjärtarna i komposten. (Källa Jordbruksverket)

     

    Hur blir man av med tvestjärtar?

    Ett husmorsknep för att kontrollera insekterna kan du behandla ytor där tvestjärtarna finns med det naturligt uttorkande pulvret kiselgur, det finns dock inga garantier för att detta fungerar.

    Du kan även gillra en fälla för dem genom att rulla ihop en fuktig tidning på den plats där de samlas. På natten kryper de in i tidningen och på morgonen kan du enkelt tömma ut dem i exempelvis komposten.

     

    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.