Spindlar? NEJ TACK! (Bli-av-med-guide 2024)

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

 • Fakta om spindlar
 • Spindelarter
 • Bekämpa

 • Fakta om spindlar

  En spindel (stor husspindel).

  Spindlar (Araneae) är troligtvis, tillsammans med ormar, det djur på jorden som flest människor är rädda för. Nästan alla spindlar är giftiga eftersom de använder sitt gift till att förlama sina byten, men bara ett fåtal har tillräckligt med gift att döda en människa (inga i Sverige) och vissa kan ge hälsoproblem. Dock kan det göra ont att bli biten.

  Bland de vanligaste spindlarna i Sverige är mindre husspindel, stor/större husspindel, lockespindel, vargspindel och brunspindel. Spindlar har åtta ben och de flesta, men inte alla, har åtta ögon. Nästan alla bygger nät i små skrymslen för att fånga sina byten, men det beror på spindelarten var någonstans spindlarna och näten håller till. Spindlar är nyttodjur (d.v.s. att de äter ohyra) som motverkar flera sorters skadedjur, så som ängrar och myggor.

  Spindelarter

  Husspindel

  Mindre husspindel blir ca 6-10 mm, är brun och har ett sick-sackmönster på ryggen. Den biter om den blir störd, det är obehagligt men inte farligt för människor. Den bor i bl.a. källare, vindar, ladugårdar och kan bli flera år gammal.

  Stor/större husspindel kan bli upp till 18 mm och den är vanligen mörkbrun med tre ljusare fläckar på huvuddelen. Spindelns bakkropp har en ljus mittlinje med sex större fläckar. Hanen av större husspindel kan ha upp till tre gånger så långa ben som kroppen. Även den här spindeln bor i bl.a. källare, ladugårdar, på vindar och kan bitas om den blir irriterad. Det ger vanligtvis inte några större symptom än ett nyp och rodnad men om man är allergisk mot getingar kan man få större utslag.

  Lockespindeln

  Denna sort smala och långa ben som kan bli 20 gånger så långa som kroppen. Den använder benen till att springa ikapp sina byten eftersom den inte spinner nät. Lockespindlar är nattdjur och vilar ofta på dagarna på väggar och trädstammar. Spindlarna förväxlas ibland med den flygande insekten harkranken, som har sex ben. De kan göra sig av med ben om det skulle behövas, så kallad självstympning, och offrar därmed hellre ben än att bli uppätna.

  Vargspindeln

  Den kan bli 6-8 mm lång. Färgen varierar från brun till grå. Liksom lockespindeln spinner den inga nät (med några undantag) utan jagar ifatt sina byten. I Sverige finns det ca 55 arter av vargspindel. De flesta arterna lever på marken. Vargspindeln har inget starkt gift men ett bett kan leda till inflammationer.

  Brunspindeln

  Arten kan bli 6-18 mm lång. Den förekommer inte naturligt utomhus i Sverige utan återfinns på avskilda, mörka och ostörda platser, både inomhus och utomhus. Inomhus kan man hitta brunspindlar i skor, på vindar, i källare, i garderober och skåp. Utomhus håller de gärna till i garage, lador, uthus och under stockar och stenar. Brunspindeln bits om den blir störd och bettet kan vara farligt. Hur man reagerar på bettet beror på giftmängd och hur känslig man är.

  Läs mer om spindelarter i Sverige på Illustrerad Vetenskap.

   

  Bekämpa spindlar

  Undvik att få in dem

  Husspindlar har haft sitt naturliga habitat i våra hus under lång tid. Andra arter vill flytta in när temperaturen sjunker och de letar efter ett ställe att övervintra på.

  Ett säkert tecken på att man fått in spindlar hemma är spindelnät. Det bästa sättet att stoppa spindlar från att komma in är att sätta upp något framför öppningar i huset, som myggnät eller liknande. Eteriska oljor som röd cederträolja fungerar mycket bra för att skrämma bort spindlarna. Dessutom driver oljan bort många andra insekter som spindeln vanligtvis hade ätit, finns det inga byten försvinner spindlarna. Även en ljudstörare med högfrekvent ljud kan avskräcka spindlar.

  Vill man inte ha spindlar hemma är det viktigt att städa och hålla rent, alltså dammsuga upp nät och ägg.

   

  Bli av med spindlar

  Spindeln är ju egentligen en vän i kampen mot andra insekter, men om man anser den vara en objuden gäst så finns det alternativ. Man kan "hjälpa" spindeln ut med en sopkvast eller dylikt. Om man har lite tålamod kan ljudstörare med högfrekventa ljud eller produkter av rödcederträ få spindeln att flytta ut frivilligt.

   

  Medel mot spindlar

  • Giftiga insektssprayer är effektiva mot spindlar men innehåller permetrin (ett insektsdödande medel) så man ska inte andas in dem. Barn och husdjur bör också hållas undan från dem.

   

  Spindelfällor

  Limfällor kan vara effektiva, men flera spindlar (däribland lockespindlar) kan tappa ben om de fastnar, så man riskerar att fånga endast spindelns ben. Vid användning av limfällor mot andra skadedjur så tyder sådana fällor snarare på att man har ett insektsproblem, än att de bekämpar skadedjuren.

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.