En vit ikon av en silverfisk mot en mörkblå bakgrund.

Silverfisk – Svensk Skadedjursguide

Hitta på sidan

Kort om silverfisk

Silverfiskar hör till ordningen fjällborstsvansar. Du hittar du inomhus och till storleken är de mellan 10–15 mm långa. Det finns tre arter som du kan hitta i svenska hushåll som kan göra skador i hemmet. Deras föda består av kolhydrater i olika former. Det kan inkludera tapetklister och bokbindningar men även livsmedel och tyger av olika slag. Den vanliga varianten och långsprötad silverfisk är gråa till färgen medan ugnssmyg är brun. Silverfiskar och andra fjällborstsvansar har antenner fram och tre långa spröt på bakkroppen. De är snabba och väldigt ljuskänsliga och därav mest aktiva på natten.

Svenska arter av silverfisk:

  • Silverfisk (Lepisma saccharina)
  • Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata)
  • Ugnssmyg (Thermobia domestica)

Identifiera arten 

Vanlig silverfisk  (Lepisma saccharina)

En vanlig silverfisk.

Vanlig silverfisk, är en liten silverglänsande insekt som blir upp till 12 mm lång. Den har en avlång kropp och rör sig snabbt på ett slingrigt vis, som om den simmar fram.

Arten äter det mesta av kolhydrater, men tycker särskilt om stärkelserik mat och knaprar gärna på hudavlagringar, hår och nagelrester. Bomull, silke, lim och socker är också smaskigt för dem. Denna art trivs i instängda och fuktiga miljöer och finns framför allt i badrum och under diskbänkar. 

Arten har fått sitt namn efter sin silveraktiga färg och sin metalliknande rygg. Den kan bli upp till åtta år gammal. 

 

Långsprötad silverfisk (Ctenolepisma longicaudata)

En långsprötad silverfisk.

Långsprötad silverfisk är en större variant som är mycket längre än en vanlig silverfisk i storlek och kan bli upp till 19 mm lång. Den har borstliknande hår på kroppen och liksom den vanliga har den tre långa analspröt på bakkroppen.

Både den vanliga och den långsprötade är mest aktiva på natten, men medan den vanliga trivs bäst i fuktiga utrymmen, så tycker den långsprötade även om torra platser och den gör mer skada och är svårare att få bukt med. Den äter helst partiklar från papper och textilier och kan leva i upp till fyra år.

 

Ugnssmyg (Thermobia domestica)

En ugnssmyg.

Ugnssmygen kallas ibland även svart eller brun silverfisk. Den har svarta och bruna ränder vilket gör den är lätt att känna igen. Den kan bli nästan 20 mm lång och den behöver temperaturer över 25 grader för att kunna leva och lägga ägg. Den lever liksom de tidigare arterna av kolhydrathaltig föda såsom exempelvis papper och den bekämpas på samma sätt som de tidigarenämnda arterna.

 

Bekämpning av silverfisk

Varför har jag ett angrepp hemma?

Ett angrepp kan bero på flera olika orsaker. De tar sig oftast in i hemmet genom angripna varor från affären eller genom rör och ventiler. De attraheras till fukt och smutsiga miljöer. Så om du har problem med fuktskador eller har ett ostädat hem kan det vara en orsak. 

Förebygg ett angrepp

De flesta människor kommer att se en silverfisk i sitt hem någon gång, men det finns sätt att undvika att det sker särskilt ofta. Här listar vi de viktigaste:

  • Städa regelbundet i hushållet – detta inkluderar dammsugning i alla delar av hemmet även där det är svåråtkomligt, torka av ytor som lätt blir dammiga och lämna inte kläder på golvet

  • Låt inte material som papper, böcker och kartong ligga på golvet under längre perioder då detta är utmärkt föda
  • Använd rödcederolja regelbundet – spraya oljan i badrummet och längs golvlister får att hålla silverfiskarna borta och hindra dem att vilja krypa fram

 

Bli av med silverfisk

Om du redan upptäckt att du har ett problem hemma genom att du t.ex. skådat flera stycken under en kortare period eller flera på ett och samma ställe behöver du ta till lite andra åtgärder. De punkter som står ovan gäller dock fortfarande så se till att du följt de stegen till en början. 

Många vänder sig till gifter när man har problem med silverfisk men det finns andra vägar att gå som är naturliga och säkra för hushåll med barn och husdjur. Här kommer några tips:

  • Placera silverfiskfällor – placera fällorna där du har ett tydligt angrepp eller där du skådat flera silverfiskar t.ex. i badrummet eller under diskhon (Swedish Red Cedars fällor är fria från gifter och innehåller naturliga medel för att fånga in dem) 
  • Spraya rödcederolja runt område där du har ett angrepp – detta kommer göra att du undviker att problemet kommer tillbaka igen (t.ex. om silverfiskarna lagt ägg som kläcks när fällan inte längre är aktiv)

Vanliga frågor

Kan man ha silverfisk i sovrummet?
Ja, om du har silverfisk i sovrummet kan det vara den långsprötade silverfisken. 

 

Fungerar rödcederolja mot silverfisk?
Rödcederolja är ett effektivt medel för att hålla silverfiskar borta från hemmet.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.