Mördarsniglar – Svensk Skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

 • Fakta om mördarsniglar
 • Vanliga frågor
 • Bekämpa

 • Mordersnegle brunsnegle

  Mördarsniglar dödar inte andra sniglar, trots sitt namn. Det kommer från att snigeln äter andra sniglar som är döda eller skadade. Dock är mördarsnigeln fortfarande otrevlig att ha i trädgården eftersom den äter nästan allt där. Här beskriver vi hur du kan undvika att få mördarsniglar och bli av med dem om du fått mördarsniglar i trädgården.

   

  Fakta om mördarsniglar (Arion Vulgaris)

  Mördarsnigeln - en spansk skogssnigel

  Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den heter officiellt, har blivit känd som alla trädgårdsägares värsta mardröm. Snigeln upptäcktes i Sverige för första gången 1975. Mördarsnigeln är en invasiv art och snigeln äter nästan allt i trädgården.

  Mördarsnigeln har flera nyanser av färger

  Färgen på mördarsnigeln kan vara flera nyanser av brun, beige, orange och röd och snigeln blir upp till 15 cm lång. På huvudet har snigeln två par "horn" som den använder för att lukta sig fram till mat. De bakre hornen har ögon i toppen. På sidan har snigeln ett andningshål. Snigeln glider framåt på slem, och utsöndrar en annan typ av slem ur huden för att förhindra att snigeln torkar ut. Man kan ibland missta mördarsnigeln för en skogssnigel.

  Mördarsnigeln kan lägga 400 ägg på ett år

  Mördarsnigelns livscykel varar ett år. Snigeln är tvåkönad, hermafrodit, och kan befrukta sig själv. Från mitten av sommaren lägger snigeln sina ägg. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på ett år (20-50 st. åt gången), som är vita till nästan genomskinliga och ligger i klumpar. Under hösten kläcks snigeläggen och de nya sniglarna gör sig redo att övervintra genom att gräva ner sig i marken i frostfria hålrum. Och på våren kommer mördarsniglarna fram igen och gör sig redo att äta upp din trädgård!

   

  Skillnad på mördarsnigel och andra sniglar

  Mördarsniglar tillhör familjen skogssnigel (Arion). Mördarsnigeln äter döda sniglar, vilket även pantersnigeln gör. Det är ganska svårt att skilja på mördarsniglar och vanliga skogssniglar eftersom de är så lika till utseendet. Skogssniglar livnär sig på delvis förmultnad frukt, svamp och växter men kan även äta ruttnande döda djur.

   Vanliga frågor

  Vad äter mördarsniglar?

  Mördarsniglar äter döda eller skadade sniglar av sin egen snigelart. Dessutom tycker sniglarna om:

  • Sallad och potatis
  • Frukter, rotsaker och späda plantor
  • Växter som har saftiga blad, blommor och stjälkar, så som violer, lök, dahlia och funkia

   

  Hur vet man att man fått mördarsniglar?

  Man kan se på växternas skador för att få reda på om det är mördarsniglar som varit där. Sniglarna lämnar följande spår:

  • Fler skador på plantor med saftiga blad
  • Hål på blad
  • Slemspår

   

  Bekämpa mördarsniglar

  Undersök trädgårdsprodukterna

  För att undvika att få mördarsniglar i trädgården bör du tvätta växter och jord som du köpt om det finns risk att det finns snigelägg och sniglar där. Detta särskilt om de kommer från ett trädgårdscenter. Dessutom bör du klippa gräset i trädgården och hålla det kort och torrt. Ta också bort lövhögar, fallen frukt och annat som kan ge skydd åt eller är föda för sniglarna.

  Anlägg en trädgård med träplantor

  Du kan även anlägga en trädgård som består av träplantor eller växter med hårda blad, som mördarsniglarna vanligtvis håller sig undan från. Detta är plantor som rhododendron, rosor och barrträd.

  Bli av med mördarsniglar

  Mördarsniglar är svåra att bli av med på egen hand. Men det finns sätt att slippa dem på.

  • Ta kål på sniglarna med kyla. Mördarsniglar tål inte kyla och ett sätt att bekämpa sniglarna på är att plocka upp dem och lägga dem i en påse i frysen.
  • Utrota dem med kokhett vatten. Lägg sniglarna i en hink och häll uppkokat vatten på dem.
  • Bikarbonat är ett sätt att bli av med sniglarna på. Strö bikarbonat i linjer runt de växter du är rädd om.
  • Använd kaffesump på samma sätt som med bikarbonatet ovan. Detta bör göras regelbundet.

  Swedish Red Cedar - Medel mot sniglar

  Den produkt vi rekommenderar främst mot mördarsniglar är den ekologiska Swedish Red Cedar®-oljan. Då kan du på ett effektivare sätt stöta bort mördarsniglar och andra typer av sniglar från platser där du inte vill ha dem. Dessa platser kan vara t.ex. i trädgården, runt häcken eller i trappuppgången. Medlet är effektivt i tre veckor.

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.