Mjölbaggar + kanelbullar = Nej tack!

Cornelia Karlsson Kalén

Skydda ditt kök från svartbruna mjölbaggar under Kanelbullens dag

Kanelbullens dag är på fredag, och vad är inte bättre då än några hembakade bullar? Men i all bakglädje finns det en ovälkommen gäst som kan ställa till problem i skafferiet – den svartbruna mjölbaggen. Denna skadeinsekt trivs extra bra i våra kök, särskilt bland mjöl och andra torrvaror som vi ofta använder när vi bakar.

Vad är en svartbrun mjölbagge?

Den svartbruna mjölbaggen är en av de vanligaste skadeinsekterna som angriper våra skafferier. Den lägger sina ägg i torrvaror som mjöl, pasta och brödsmulor, och när larverna kläcks kan de snabbt förorena stora mängder mat. Resultatet? Dina ingredienser blir oanvändbara, och ingen vill riskera att baka kanelbullar med angripna ingredienser!

Så håller du mjölbaggar borta från köket:

  1. Förslut förpackningar noggrant
    Efter att du har öppnat en förpackning mjöl, socker eller någn annan torrvara, är det viktigt att försluta den ordentligt. Använd lufttäta behållare eller klämmor för att se till att mjölbaggar inte kan ta sig in och föröka sig.
  1. Rengör ditt skafferi regelbundet
    Mjölbaggar trivs i smulor och små rester av torrvaror som samlas i exempelvis köksskåp. Se till att rengöra ditt skafferi då och då för att förebygga att de hittar mat.
  1. Förvara ingredienser på rätt sätt
    Mjöl och andra torrvaror förvaras bäst i svala, torra utrymmen. Undvik att lämna dem öppna på bänken, och var noga med att slänga ut gamla ingredienser som kan ha stått för länge.
  1. Använd rödceder
    Rödceder är ett effektivt och naturligt sätt att hålla skadeinsekter som mjölbaggar borta. Genom att placera rödcederkuber impregnerade med rödcederspray i köksskåp och skafferier kan du förebygga att skadedjur etablerar sig.

Så när du bakar dina bullar på fredag, glöm inte att se över ditt skafferi. Förslut förpackningarna noggrant, håll rent i köket, och låt rödcedern göra sitt jobb!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.