Mjölbaggar? NEJ TACK! (Bli-av-med-guide 2024)
Hitta på sidan
Kort om mjölbaggar
Mjölbaggen hör till familjen svartbaggar. Den är vanlig i Sverige och även i många andra länder. Ett skäl till varför mjölbaggen är så vanligt förekommande är att honorna lägger flera ägg om dagen. Skadedjurets larver blir kallade för mjölmask eller “meal worm” och kan bland annat användas för att mata olika djur med.
Det finns ett flertal olika skalbaggar som kan angripa skafferiet hemma. De vanligaste i Sverige är:
- Svartbrun mjölbagge (Tribolium Destructor)
- Stor mjölbagge (Tenebrio Molitor)
- Kastanjebrun mjölbagge (Tribolium Castenum)
- Rismjölbagge (Tribolium Confusum)
Med undantag för stor mjölbagge (10-18 mm) så är dessa mjölbaggar runt 4 mm långa. Som namnet visar är det först och främst mjölvaror som insekten angriper, men de gillar också choklad, nötter, kryddor och tobak. De gör maten oätlig och illaluktande i och med att baggens sekret luktar illa, som fotogen eller lysol. Därför kan denna art ibland även bli kallad för lysolbagge.
Så identifierar du skalbaggen och dess larver
Mjölbaggens livscykel innehåller fyra stadier, ägg (genomskinligt), larv (mjölmask; gulaktig, 4-5 mm lång och cylinderformad), puppa (ljusare gul än larverna och tjockare) och vuxen skalbagge (svart, rödaktig eller brunröd).
Bekämpning av mjölbaggar
Hur får man mjölbaggar?
Skalbaggen kan flyga och ibland kommer den in i hemmen under årets varma månader men detta är ovanligt. Det vanligaste sättet för arten att sprida sig är när de etablerat sig i någon del av spannmålsproduktionen, exempelvis magasin eller kvarn, och sedan sprider sig till butiker och därefter hushåll innan konsumenter upptäcker problemet. Konsumenterna får sedan med sig insekten när de följer med någon produkt till hemmet och där sprider sig till andra livsmedel.
Hur du förebygger dig mot ett angrepp
Det är svårt att undvika att få in detta skadedjur, men det finns några saker man kan göra för att förebygga att få dem. Till exempel kan du:
-
Städa regelbundet i köket
- Håll rent i köksluckor, skåp och skafferi och städa även bort smulor och spill
- Förvara inte livsmedel på platser med hög luftfuktighet
- Förvara torrvaror i tättslutande behållare som är lufttäta och gjorda av till exempel metall eller glas
- Kontrollera regelbundet matvaror och kasta därefter gamla livsmedel
Bli av med mjölbaggar
Den viktigaste åtgärden för att bli av med mjölbaggar är att städa men du behöver förmodligen även köpa fällor beroende på angreppets storlek. Här nämns ytterligare några saker man kan göra:
- Töm alla hyllor, lådor och skafferi på livsmedel och köksgeråd
- Placera angripna matvaror i väl förslutna plastpåsar för att sedan kasta dem i ett soprum eller på en återvinning
- Behandla potentiellt angripna matvaror som inte slängts genom att frysa dem i två dygn eller värma dem i 55 grader i en till två timmar
- Diska alla köksredskap, helst i diskmaskinen
- Våttorka ytor nära angreppet, så som bänkar, golv och skåp
- Dammsug överallt – framför allt i springor, glipor och skarvar i lådor och skåp där mjölbaggens ägg ofta göms
- Till sist frys in och kasta sedan dammsugarpåsen i en soptunna utomhus