Mattbaggar – Svensk skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

  • Snabbfakta
  • Identifiera
  • Bekämpa

  • Kort om mattbaggar

    Mattbaggar är ett genus av skalbaggar inom familjen Ängrar. Mattbaggar är mer vanligt i andra länder men kan förekomma i svenska hem. Det finns fem arter som är permanent bofasta i Sverige. Skalbaggen i sig är inte en skadegörare utan det är mattbaggens larver som kan orsaka skador på textilier som ull, linne, bomull och syntetiska fibrer men även döda insekter, hår och fjädrar.

    De mest vanliga mattbaggarna inomhus är:

    • Museiänger (Anthrenus museorum) - förekommer mest i museum
    • Varierad mattbagge (Anthrenus verbasci) - förekommer enbart inomhus
    • Anthrenus Olgae - förekommer också inomhus
    • Anthrenus scrophulariae

    Så identifierar du mattbaggen, dess larver och ägg

    • Ägg: Äggen är 0,5 mm–1 mm i diamter och vita till färgen.
    • Larv: Mattbaggens larver är korta och har hår på den bakre delen av kroppen som kan orsaka hudirritation. Brunröd i färgen.
    • Skalbagge: Skalbaggen är oval och har olika mönster på ryggen och är mellan 1,5 till 3,5 mm lång och 1,5 till 2 mm bred. 
    Museiänger. 
    Museiänger

     

    Vanlig mattbagge. 
    Vanlig mattbagge
    Larv. 
    Larv

    Mattbaggar inomhus

    Skalbaggarna kan du ofta hitta vid ljuskällor som lampor och växter där de parar sig. Larverna däremot förekommer ofta vid golvlister och utrymmen där fastnat gott om näring. Larverna kan du hitta överallt där det finns tillgång till organisk material t.ex. i sprickor, i garderoben, i byrolådor, i skafferiet, under mattor, bakom möbler, under sängen etc.

    Museiänger

    Museiänger är en vanlig skadegörare i museum men inte lika vanligt i hushåll. Musieängern lever i naturen men kan inte överleva i under 10°C och söker sig därför inomhus vid kallare temperaturer. Därefter lägger de sina ägg, ca 20–30 st, i en lämplig miljö.

    Äggen kläcks efter en månad och larvstadiet pågår i 9–12 månader i rumstempererat klimat. Spridningen av larverna beror på hur miljön är, dvs finns det mat stannar de kvar där. Larverna kan angripa textiler och kläder och göra många mindre hål. När larven övergår till puppastadiet tar det tio dagar för att skalbaggen att kläcka. Den letar sig då till växter för att äta och hitta en partner.

    Vanlig mattbagge

    I Sverige finns inte vanlig mattbage utomhus i naturen, utan förekommer endast inomhus till följd av vårt kalla klimat. Skalbaggen kan leva i flera månader utan tillgång till näring. Skalbaggarna attraherar sig till ljus och där det finns tillgång till näring som t.ex. textilier i form av ull och läder och naturliga material som hår och fjädrar som deras larver sen kan äta av. 

    Den kan lägga upp till 100 ägg åt gången som kläcks efter ca 20 dagar men tiden kan variera beroende på klimatet. Den trivs bäst i varmare temperaturer ca 30 grader. Larvperioden pågår i ca 6 månader och det är under den som de gör som mest skada. De kan göra skador på de flesta organiska material t.ex. kläder, möbler, läder, mattor och livsmedel.

    Bekämpning av insekten

    • För att bli av med mattbaggar börja med att titta bland ljuskällor, som i lampor och även i blommor och växter, efter själva baggen. Ta ut växterna utomhus eller på balkongen. Under tiden du har ett angrepp, ta av lampskärmar och rengör dem och låt de ligga åt sidan under bekämpningsperioden.
    • Identifiera dolda, mörka utrymmen som du vanligtvis glömmer bort under städning t.ex. under mattor, under sängen, i fönster där insekter fastnar, i skafferiet och bakom kylskåpet. Identifiera även sprickor i väggen. Gå igenom matvaror och släng det som har tecken för angrepp.
    • Under städningen bör du börja med att gå igenom alla kläder som inte används lika ofta och tvätta de i tvättmaskin. Ta ut alla mattor och filtar.
    • Damma av och torka fönsterbrädor, bokhyllor, elementledningar och andra områden där damm samlas. Torka och damma av längs alla golvlister och rengör hela skafferiet och andra ställen där matrester kan förekomma.
    • Dammsug hela hemmet, speciellt under sofforna, sängarna, bakom spisen och kylskåpet. När du är klar med dammsugningen, lägg dammsugarpåsen i en försluten påse och släng det på en återvinning för att undvika spridning i grannskapet.
    • Ett tips är att applicera medel mot mattbaggar i sprickor, dolda utrymmen och längs lister. Placera fällor mot larver och ljusfällor för vuxna mattbaggar för att stoppa förökningen.

    Vanliga frågor

    Skillnad på mattbagge och pälsänger?
    Mattbaggen är mer rund än pälsängern som är mer oval. Pälsängern har även en vit prick på vardera vinge.

    Sprider sig mattbaggar snabbt?
    Mattbaggen kan lägga upp till 100 ägg åt gången.

     

    Copyright: rödceder.se

    Obehörig användning av texten kommer att anmälas. 

    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.