Klädesmal? NEJ TACK! (Bli-av-med-guide 2024)
Hitta på sidan
Kort om mal
I Sverige har vi många olika arter av mal, men klädesmalen och pälsmalen är de som är vanligast i våra hem och som kan orsaka svåra skador på våra kläder och tyger. Det är malens larver som gör skadorna. De äter av naturliga material som ylle och bomull men lämnar t.ex. konstfiber i kläderna. Larverna tuggar på mer material än de faktiskt äter och kan förstöra klädesplagg och möbler. Till skillnad från pälsängrar lämnar mal efter sig oregelbundna och ofta större hål till skillnad från ängrarna som lämnar små runda hål.
Om du äger pälsprodukter och upptäcker fläckar som saknar hår, är det troligen pälsmalen som varit i farten. Pälsmal är en art som är mycket lik klädmal men inte lika vanlig. Den har gråbruna eller guldbruna vingar och huvudet är rostfärgat. Pälsmalens larver angriper pälsar men äter också fjädrar, dun och hår.
Vanliga arter i Sverige
- Klädesmal (Tineola biselliella)
- Pälsmal (Tinea pellionella)
- Matmal/mott (Pyralidae) Läs vår guide om matmal här.
Så identifierar du mal, dess larver och ägg
Klädesmal (Tineola biselliella)
Fjäril: Fjärilen blir mellan 5–8 mm lång och kan bli upp till 17 mm mellan vingspetsarna. Kroppen och framvingarna är guldiga till färgen och bakvingarna mer grågula.
Larv: Larven är till en början bara 1 mm lång men kan bli 12 mm. Den är vit men utmärks av det bruna huvudet. Kan lämna spunnet material efter sig.
Ägg: Ägget är ovalt och ca 0,5 mm högt och vitt med nätmönster. Puppan kan bli upp till 7 mm och är gulaktig eller nästan genomskinlig i spunnet material.
Pälsmal (Tinea pellionella)
Fjäril: Fjärilen är mellan 9–17 mm mellan vingspetsarna och framvingarna är gråbrungula men med tre bruna fläckar. Bakvingarna är mer gråa.
Larv: Larven blir ca 5–8 mm lång och är vit med mörkare brunt huvud.
Ägg: Ägget är vitt, 0,5 mm stort och ovalt. Puppan är 4–5 mm och övergår från gul till brun.
Bekämpning av mal
Varför får man mal?
Dels så kan flyga in genom fönstret, men de kan också följa med begagnade kläder och tyger in i hemmet. Om man handlar second hand eller ärver gamla möbler och kläder, bör man kontrollera att det inte följer med mal innan man tar in dem i sitt hem. Kläder kan man tvätta i 60 grader eller lägga i frysen, för att vara på den säkra sidan. Möbler kan man låta stå utomhus ett par dagar, om det är minusgrader.
Utanför hemmet kan du hålla utkik efter fågelbon och andra djurbon eftersom de nästan alltid innehåller malar eller andra skadedjur. Husdjur kan också föra med sig mal in i hemmet.
Förebygg mal i hemmet
Det finns flera saker man bör göra för att minimera riskerna att få mal i garderoben eller på andra ställen i hushållet. Här kommer en lista med tips för att hålla borta mal:
- Damma, dammsug och våttorka alla ytor regelbundet – särskilt noggrant där du vet om att det samlas mycket damm och smuts.
- Tvätta dina kläder och lakan minst två gånger i månaden – mal frodas i smutsiga tyger och lägger sina ägg där
- Ta ut alla kläder från stället du förvarar dem på och skaka dem – torka skåpen rena från damm eller dammsug i dem
- Ta ut och piska mattor ibland
- Lägg kläder du inte använder så ofta, och kläder du inte vill tvätta om och om igen i vakuumpåsar för att förhindra malen från att komma in (detta gäller exempelvis stickade plagg och ull som är två av malens bästa föda eller exklusiva plagg)
- Avlägsna gamla fågelbon runt hemmet
Bli av med mal
Om du har hittat håll i kläderna, spår efter larver eller t.om. sett en malfjäril i ditt hem så är det viktigt att ta vid åtgärder innan de hunnit göra allt för stor skada. Här listar vi vad du ska göra då:
- Städa noggrant där du har upptäckt problemet – damma, dammsug och våttorka alla garderober och byråer där du förvarar kläder
- Ta ut alla kläder och skaka dem utomhus
- Tvätta kläderna i 60 grader eller mer alternativt lägg dem i frysen i t.ex. en påse under ca 3 dygn (du kan också torktumla kläderna i minst 60 grader eller lägga dem i ett torkskåp i minst en halvtimme så dör malarna och eventuella larver)
- Placera ut monitoringprodukter mot mal för att kontrollera tillskottet eventuella malar som finns kvar – detta kan förhindra att de förökar sig
- Lägg rödcederträ (kuber, hjärtan, bollar, block) i garderoben och i fickorna på dina plagg t.ex. en kavaj