Loppor – Så håller du blodsugarna borta från djur och människa
Hitta på sidan
Loppor är otrevliga, blodsugande parasiter. Betten ger kliande och röda utslag men de försvinner oftast av sig själva. Man behöver inte söka vård för lopputslag.
Här beskriver vi hur du kan undvika att få loppor samt hur du blir av med dem om du fått några.
Fakta om loppor (Siphonaptera)
Människoloppor är sällsynta i Sverige
Människoloppan är sällsynt i Sverige och även i Europa numera, undantaget jordbruksområden där de kan leva på grisar och hoppa vidare till människor. De kan även förekomma på t.ex. vandrarhem och liknande där man kanske inte är så noga med hygienen, och där människor som kommer från länder med loppor har vistats.
Loppor är vinglösa
Insekterna är vinglösa och 2-3 mm långa. Många har kraftiga bakben så att de kan hoppa långt i förhållande till sin storlek. Våren är den tid då flest människor blir bitna då lopporna har övervintrat i kalla och fuktiga stugor.
De kan lägga 2 000 ägg under sin livstid
När en hon loppa sugit blod kan hon lägga mellan 25 och 40 ägg per dag. En enda hona kan lägga 2 000 ägg under sin livstid.
Insekten måste ha blod för att kunna föröka sig och detta från ett specifikt värddjur. Flera arter har olika värddjur. Exempelvis lever djurloppor på fåglar, katter och hundar. Men de kan även angripa andra djur eller människor i brist på värddjur.
Fågelloppan kallas också hönsloppa
En vanlig loppa i Sverige är fågelloppan, eller hönsloppan som den också kallas. Bakgrunden till det namnet är att de lägger sina ägg i fågelbon eller hönshus, och har man fågelbon i närheten av hus eller stuga så kan man bli utsatt för ett angrepp. Fågelloppan kan inte föröka sig inomhus, eftersom den kräver blod från sitt specifika värddjur (fågeln).
För att undvika loppor är det även viktigt att förebygga att nya fågelbon byggs samt att ta bort gamla bon. De kan också ta sig in i hus via öppna fönster och ventiler.
Hur vet man att man har loppor?
- Man kan se de med egna ögat, de är ofta 2 mm långa och rödbruna.
- Man får loppbett, som ger röda kliande utslag som liknar myggbett. Betten läker av sig själva men klia inte på dem då de kan bli infekterade.
- Man kan se avföring i djurens päls, den liknar svartpepparkorn. Upptäcks enklast med lopp kam och vitt papper.
Bekämpa loppor
Undvik att få loppor
För att undvika att få loppor är det bra att:
- Dammsuga mattor, golv, möbler, sängkläder, hundsäng etc väldigt noggrant. Då försvinner loppor, larver och deras föda. Töm eller gör dig av med dammsugarpåsen utanför hemmet.
- Tvätta det du kan i tvättmaskinen i minst 50 grader, helst 60 grader.
- Kamma husdjur regelbundet med en lopp kam och rengör deras sovplats i minst 50 grader, varje vecka.
Bli av med loppor
- Om man har fått med sig loppor hem är det troligast att de befinner sig i sängen och då är dammsugaren det bästa medlet. Dammsug grundligt och töm dammsugarpåsen utanför hemmet.
- Tvätta allt som tvättas kan i minst 50 grader.