Kvalster – Svensk Skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

 • Snabbfakta
 • Identifiera
 • Bekämpa

 • Kort om kvalster

  Kvalster är spindeldjur och har åtta ben. Det finns ungefär 1000 olika arter av kvalster i Norden. Bland dessa hör även fästingar, mjölor och damm- och skabbkvalster. Allt fler blir allergiska mot denna insekt. Det finns flera arter som kan förekomma inne i svenska hushåll men här väljer vi att fokusera på två.

  Dessa två arter är vanliga inomhus:

  • Huskvalster (Glycyphagus domesticus)
  • Klokrypare (Pseudoscorpionida)

  Så identifierar du kvalster

  Nymf: Nymfen liknar ett fullvuxet djur, men har sex ben istället för åtta.

  Kvalster: En vuxen har åtta ben och blir mellan 0,3–0,8 mm. Kroppen är rund med behåring. Klokryparen, som kan föväxlas med kvalster, är 2–4 mm till storleken och har utöver dess åtta ben två längre klor längst fram.

  Animerad bild av huskvalster.Huskvalster (Glycyphagus domesticus)

  En klokrypare på en vägg.
  Klokrypare (Pseudoscorpionida)

  Kvalster inomhus

  Många personer är allergiska eller känsliga mot kvalster, ibland helt ovetandes. Luftvägsbesvär, nästäppa, och rinnsnuva eller rinnande ögon är symptom på kvalsterallergi. Det som orsakar allergin är kvalstrets avföring.

  Huskvalster

  Huskvalstrets ägg kläcks efter 5 dagar bara och därefter startar nymfstadiet. Detta stadie pågår i ca 20 dagar i rumstemperatur och den ömsar skinn ett antal gånger innan den är fullvuxen. Som vuxen lever den som helst i fuktiga miljöer och lockas till mögel och saker angripna av mögel. Den kan angripa matvaror i fuktiga lokaler så som ost, socker etc men även annat material som papper och tapet.

  Klokrypare (förväxlingsdjur)

  Detta spindeldjur kan lätt förväxlas med kvalster men är helt ofarlig för människan och äter faktiskt huskvalster. Det finns ca 20 arter av dem i Norden och de liknar små skorpioner. Klokryparen gör alltså ingen skada, men den är värd att nämna just för att den indikerar på att det finns föda som lockar i närheten, alltså huskvalster. 

  Bekämpning av kvalster

  • I och med att insekterna dras till fuktiga platser, bör man kontrollera att man inte har för hög luftfuktighet i hemmet. Du borde också kontrollera så att du inte har några fuktskador som lockar till sig kvalster.
  • Har man dålig ventilation i hushållet påverkar det också mängden kvalster, därför bör man kontrollera ventilationen hemma. Dålig ventilation är ofta orsaken till hög luftfuktighet.
  • Sängen är en plats som ofta samlar dessa kryp och det är därför man ofta kan vakna snorig om man är känslig mot dem. Tvätta sängkläderna minst 2 gånger i månaden i 60°C. 
  • Använd naturliga medel mot kvalster som t.ex. rödcederolja.

  Vanliga frågor

  Biter kvalster människor?
  Kvalster förstör varken material i hemmet eller biter människor.

  Varför har man kvalster i sängen?
  Kvalster frodas i mörker, värme och fukt och därför utgör sängen en ideal miljö för dem att samlas på.
  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.