Kackerlackor – Svensk Skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

  • Snabbfakta
  • Identifiera
  • Bekämpa

  • Kort om kackerlackor

    Kackerlackorna har vandrat på jorden sen urminnes tider och är en av världens äldsta insekter. Det finns runt 4000 kända arter men endast ett fåtal av dem stör oss människor. Kackerlackan kan flyga med sina två vingar, men gör det sällan några längre sträckor. Oftast rör den sig fram på golvet med hög hastighet.

     

    De vanligaste kackerlackorna inomhus är:

    • Tysk kackerlacka (Blattella germanica)
    • Brunbandad kackerlacka (Supella longipalpa)
    • Amerikansk kackerlacka (Periplaneta americana)

     

    Så identifierar du en:

    • Äggkapsel: Äggkapseln är ofta ungefär 8x3 mm men hur många ägg de innehåller varierar beroende på art. Varierar i färg från vit till rosa och därefter åt det brunare hållet.
    • Nymf: Är ca 3–4 mm stora och varierar i färg (gråbrun, rödbrun, svart etc.)
    • Kackerlacka: En vuxen insekt är platt och har en oval kroppsform. Den har små taggar på benen, två par vingar och långa spröt framtill.

    Kackerlackor inomhus

    Kackerlackor är aktiva på natten och man ser de inte alltid. De utsöndrar dock en vätska som luktar mycket illa och insekten kan sprida sjukdomar och kan utgöra en hälsorisk för både djur och människor.

    Tysk kackerlacka

    En tysk kackerlacka.

    Den här arten är den vanligast förekommande i svenska hem. Den blir mellan 12–16 mm och känns igen bland annat genom de två ränderna som går pararellt längs med kroppen. Dessa djur kan föröka sig snabbt. Honan avsöndrar ett feromon som lockar hanarna och därefter sker parningen. Det tar bara några dagar för äggkapseln att bildas och den sitter på honans kropp och hon släpper den dagen innan den är redo att kläckas. Kapseln rymmer ca 30–40 ägg och kapseln kan lämnas för kläckning vart som helst men kackerlackor trivs generellt i varma och fuktiga miljöer.

    Kackerlackan är en skadegörare och äter i princip allt. De äter vegetabiliska och animaliska produkter. Den kan äta andra material som finns i våra hem som t.ex. tapeter, textilier, lim och klister. Framförallt dock så kontamineras matvaror genom deras avföring och illaluktande sekret och där igenom kan det utgöra en hälsorisk för människan när vi sedan kommer i kontakt med maten som förorenats.

    Brunbandad kackerlacka

    En brunbandad kakcerlacka.

    Denna art kommer ursprungligen från varmare klimat och klarar sig inte utomhus i Nordens kallare klimat. Den är lite mindre än den tyska varianten och blir som störst 14 mm lång. Den är brun till färgen men lite ljusare baktill. Denna art kan trivas och frodas i ett torrare klimat men behöver en viss värme, helst över 25°C. 

    Den brunbandade kackerlackan har en betydligt längre livscykel än den tyska. Detta innebär att om de har hunnit lägga ägg innan bekämpningen sker, kan de äggen kläckas nästan 100 dagar efter de har lagts och problemet har bekämpats. 

    Amerikansk kackerlacka

    En amerikansk kackerlacka.

    Den amerikaska varianten är betydligt större än de ovanstående arterna. Den har en kroppslängd på 30–50 mm och har en rödbrun färg med ett gult band vid huvudet. Den äter samma saker som den tyska kackerlackan och gör samma typ av skadegörelse. Den kan också sprida sjukdomar. Den föredrar ett varmare klimat upp mot 30°C men kan trivas även i grader runt 20 plusgrader.

     

    Bekämpning av skadedjuret

    • Om du har sett en kackerlacka hemma - se till att bekämpa direkt. Det kan du göra antingen genom att använda fällor mot kackerlackor eller medel mot kackerlackor. Tänk på att undvika för starka kemikalier som kan vara en hälsorisk för djur och barn.
    • Det finns saker man bör göra för att undvika kackerlackor från början, för du vill inte ha de i ditt hem. Börja med att rengör hemmet och lägg lite extra krut på fuktigare miljöer om det finns.
    • Livsmedel ska förvaras i täta behållare och låt inte dina husdjurs mat stå ute förutom vid matning. Byt även sopor och framförallt komposten ofta.
    • Identifera om du har några sprickor där kackerlackorna kan ha smitit in och åtgärda ett eventuellt problem.
    • Använd medel som stöter bort skadedjuren.

    Vanliga frågor

    Är kackerlackor farliga?
    Kackerlackor kan bära på smittor som salmonella och gulsot och dess avföring och sekret kan förorena livsmedel.

    Vad äter kackerlackor?
    Kackerlackan är en allätare och kan angripa alla möjliga material i hushållet från livsmedel till tapet och textilier.
    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.