Bananflugor - Fruktade & Fruktiga (Så här blir du av med dem)

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Många bananflugor som sitter på skivor av ananas och melon med texten "Bananflugor - 2023 Guide"

Hitta på sidan

 • Fakta om bananflugor
 • Undvik bananflugor

 • De flesta har nog någon gång haft bananflugor hemma. Det är små, gulbruna flugor som bland annat tycker om gammal frukt och kompost. De kan vara en riktig plåga, men med lite enkla hushållsknep så kan du enkelt rensa hemmet från dessa små bestar. 

  Här beskriver vi hur du kan undvika att få in dem hemma, och hur du blir av med dem om du redan har ett gäng som svärmar runt fruktskålen.

   

  Fakta om bananflugor (Drosophilidae)

  Bananflugor gillar kompost

  Flugorna håller helst till i köket där de äter alla typer av matrester, och särskilt sådana som är gamla. Deras paradis är komposten eller en vinskvätt. I regel kommer de in i våra hem med frukt vi köper i butik. Bananflugor räknas ofta in som ett faktiskt skadedjur (eftersom de ofta lever på sopor och rester) men är likväl väldigt irriterande.

   

  Bananflugorna lever i 30 dagar

  Om det finns bra tillgång till föda kan flugan föröka sig mycket fort. Den lever upp till 30 dagar och en hona kan lägga runt 100 ägg per dag. Äggen läggs normalt i ruttnande frukt. De är avlånga, vita till gula och 0,5 mm långa. Det sticker ut två utskott från äggen som används för att förse ägget med luft eftersom det läggs under substrat.

  Larvstadiet delas upp i tre stadier. Första och andra stadiet varar ca 1 dag. Tredje stadiet är ca 2 dagar långt och i slutet av det stadiet kryper larven ut ur maten och försöker hitta någonstans att förpuppa sig. Larven är vit med svart mun.

  Puppstadiet är ca 5 dagar. 11-12 dagar efter att den lagts som ägg når bananflugan vuxenstadiet.

  Insekten trivs bäst i rumstemperatur och de största problemen med dem är på sensommaren då det är varmt och mest gynnsamt för bananflugorna.

  Bananflugor har röda ögon och gulbrun kropp och blir ca 2 mm stora, honorna är lite större än hanarna.

   

  Vad äter bananflugor?

  Bananflugor lever på övermogen och gammal frukt samt mikroorganismer från sopor och vinskvättar. De äter även jäst, mögel och bakterier som växer på det ruttnande materialet. I viss mån livnär de sig även på det ruttnande materialet i sig självt.

   

  Undvik att få bananflugor

  Håll rent i köket

  Det viktigaste man kan göra för att undvika att få bananflugor är att hålla rent i köket, inte låta övermogen frukt eller tomma öl- och vinflaskor stå framme, samt att tömma sopor regelbundet.

  Bananflugor kan lägga ägg i krukväxter. Om så är fallet måste man göra sig av med växterna eller ställa dem utomhus. Att lägga några Swedish Red Cedar®-produkter runt fruktskålar och matavfall hjälper också till att hålla bananflugor borta.

   

  Förvara frukt i kylen

  Andra sätt att förebygga att få bananflugor på är att:

  • Förvara övermogen frukt i kylen
  • Ha förslutningsbara sopkärl
  • Rengöra diskho och golvbrunn noggrant

    

  Knep för att bli av med bananflugor

  För att få bort bananflugor, som nästan garanterat kommer att förekomma i hemmet någon gång i livet, hjälper samma tips som i punkten ovan.

   

  Det går att göra egna bananflugefällor.

  • Gör en vinägerfälla med hjälp av att ta bort locket från en flaska äppelcidervinäger. Täck den med plast. Gör hål i plasten så flugorna kommer in. De lockas till vinägerlukten och när de väl kommit in hittar de inte ut igen.

  • Ett annat sätt är att hälla några droppar diskmedel i en skål med ättika och inte täcka över den. Diskmedlet förstör ättikans ytspänning och gör så att flugorna sjunker och drunknar.

  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.