DIY: Skapa dina egna doftpåsar

Cornelia Karlsson Kalén

Med den fallande temperaturen söker vi oss inomhus för värme och skydd, men det gör även oönskade gäster som silverfisk, klädesmal och pälsängrar.  Dessa skadedjur kan snabbt orsaka stor skada på dina kläder och textilier om du inte tar till åtgärder snabbt.

Med rödceder kan du skapa enkla och väldoftande doftpåsar som inte bara får din garderob att lukta ljuvligt, utan också fungerar som ett naturligt skydd mot mal och andra skadedjur. Det bästa är att de är helt giftfria och säkra för både barn och husdjur.

I detta inlägg berättar vi hur du enkelt kan göra dina egna doftpåsar med rödceder för att hålla garderoben eller byrålådan fri från ovälkomna gäster!

Vad du behöver:

  • Rödcederkuber

  • Små tygpåsar (gärna i bomull eller linne)

  • Snöre eller band

  • (Valfritt) Eteriska oljor eller rödcederolja för en extra doft och skydd

Steg-för-steg-guide:

1. Välj rätt tygpåsar

För dina doftpåsar behöver du små påsar av ett luftigt tyg som släpper igenom rödcederns naturliga doft. Bomull eller linne fungerar bäst. Du kan köpa färdiga små påsar eller göra egna genom att sy små tygbitar och knyta dem med ett band.

2. Fyll på med rödceder

Fyll dina påsar med våra rödcederkuber.  Var noga med att inte packa dem för hårt, så att den naturliga doften kan sprida sig fritt. Du kan även impregnera rödcederkuberna med rödcederolja för extra doft och skydd.

3. Addera eterisk olja (valfritt)

Du kan även droppa några droppar eterisk olja i påsarna innan du knyter ihop dem. Lavendel eller eukalyptus passar bra tillsammans med rödcederns fräscha, träiga doft och kan dessutom bidra till att hålla skadedjur borta.

4. Förslut och dekorera

Knyt ihop påsarna med ett snöre eller band. Du kan också dekorera dem med etiketter eller broderier för att ge dem ett personligt och stilrent utseende – perfekt om du vill ha dem synliga i garderoben eller ge bort som gåvor.

5. Placera påsarna strategiskt

Placera dina rödcederpåsar i garderoben, byrålådor eller skoförvaringen. De fungerar bäst när de ligger nära kläderna eller textilierna. Du kan också placera dem på hyllor, i förvaringslådor eller hänga dem på klädstänger för maximal effekt.


Dessa doftpåsar tillför många fördelar för både hem och garderob. Genom sin doft fungerar de som ett naturligt skydd mot skadedjur som mal och silverfisk, vilket håller dina kläder och textilier säkra. Du slipper kemikalier och kan känna dig trygg med att placera det runt om i hushållet, även om du har barn eller husdjur. Och bäst av allt - r
ödcederträ kan återanvändas länge. När doften börjar avta kan du enkelt fräscha upp kuberna med några droppar rödcederolja! 

Lycka till! 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.