Slipp mal-larver i din garderob

Klädmal är ett vanligt problem i många hem i Sverige. Klädmalar dras till de material som till exempel ull, kashmir och bomull. Med tiden kan malarna lägga ägg i garderoben, vilket resulterar i larver som skadar kläderna och som kan frodas i dina kläder i upp till 30 månader. Här är hur du kan bli av med larver från malar i din garderob och skydda dina kläder från framtida skador.

 

För att undvika att det blir en larv

Det finns flera testade och effektiva metoder för att förhindra malar och mal-larver i garderoben och ditt hem. Här listar vi några av de mest effektiva sätten du bör vända dig till i första hand om du vill undvika mal-larver i garderoben

Rödcederolja

Ett av de bästa sätten att förhindra malar från att skada dina kläder är att använda malavskräckningsmedel. Malmedel finns i olika former, bland annat i form av rödcederolja som är helt naturligt och giftfritt. Rödcederoljan sprayas runt i din garderob (inte direkt på kläderna) och i och med doften (som dock är trivsam för människor) kommer oljan avskräka malarna från att bosätta sig i din garderob.

Rödcederträ

Cederträ kommer i alla möjliga former och storlekar. Du kan köpa cederträbollar som du kan lägga dig fickorna på t.ex. kavajer eller andra plagg du är rädd om. Man kan också köpa galgar i cederträ för att stöta bort malarna eller ringar som du kan sätta på dina nuvarandra galgar.  För allra bäst effekt bör man kombinera cederträ med rödecedrolja. Oljan sprayas då och då på träet för att hålla det effektivt och fräscht längre. Genom att använda avskräckande medel  kan du hålla klädmalar borta från din garderob och hindra dem från att lägga ägg i dina kläder 

Förvaring av kläderna

Ett annat sätt som kan orsaka mal är hur du förvarar dina kläder. Kläderna bör förvaras på torra och svala ställen eftersom malen trivs i varma och fuktiga miljöer. Om du har plagg du är rädd om och inte planerar att bära på ett tag, lägg den i en klädpåse eller vacuumförpacka dem. På detta sätt håller du kläderna rena från smuts och damm, sådant som attraherar mal. 

Använd galgar av god kvalitet och häng upp dina kläder. Detta kommer att hjälpa till att förhindra veck och rynkor. Genom att använda en galge av cederträ kommer det inte bara att hålla dräkten fri från rynkor utan också hålla dessa nattfjärilar borta.

Malfällor

Ett annat sätt att bli av med larver av klädmal är att använda malfällor. Malfällor är utformade för att locka in malarna i en klibbig fälla där de fastnar och dör. Placera fällorna runt om i din garderob eller i närheten av andra områden där du har lagt märke till tecken på malar. Kontrollera fällorna med jämna mellanrum och gör dig av med de döda malarna 

Rengör och dammsug regelbundet 

Att städa och dammsuga regelbundet är ett annat sätt att förhindra att larver från malar skadar dina kläder. Se till att dammsuga regelbundet och ägna särskild uppmärksamhet åt områden där du misstänker att det kan finnas malar, t.ex. garderober och förvaringsutrymmen. Tvätta dessutom alla dina kläder regelbundet för att ta bort eventuella ägg eller larver som kan finnas. När du tvättar angripna kläder ska du se till att använda varmt vatten (50-60°C). Dock kommer inte detta fungera för alla plagg eftersom vissa plagg är mer känsliga och inte kan tvättas i sådan värme. Därför är det mycket bättre att undvika mal från början, innan de kommit in. För att förhindra mal på bästa sätt bör du använda rödcederolja.

 

Tack för att du läste! Tveka inte på att kontakta oss om du har frågor, vi hjälper mer än gärna till!2022-09-21

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaSuomiDansk

Moms visas: