vägglus graphic

Vägglöss - bekämpning fullständig guide 2022

 

1. Vad är en vägglus?

2. Undvik att få vägglöss

3. Hur bekämpar man vägglöss?

 

1. Vad är en vägglus?

Vägglus (Cimex Lectularius)
Vägglus (Cimex Lectularius)

Cimex lectularius (bed bug) by Gilles San Martin is licensed under CC BY 2.0

 

Vägglusen är en platt liten brunaktig insekt som blir lite rundare när den har sugit blod. Den gillar att gömma sig i springor och på mörka platser och kommer fram på natten. Då söker den gärna upp människor och suger blod från dem.

Tecken på att man har vägglöss hemma kan vara små rödaktiga, kliande utslag på kroppen, ofta i klump eller längs en linje. Vägglusen kan också lämna avföring efter sig i form av små svarta prickar. Om man tar lite saliv på fingret och drar på den svarta pricken och den smetar ut sig, är det troligen avföring. Även små runda blodfläckar på lakanet, kan vara tecken på att vägglusen har varit framme.

2. Undvik att få vägglöss

Vägglöss har blivit vanligare i Sverige igen, eftersom människor reser mer utomlands nu för tiden. Vägglössen, som är vanliga i många länder, följer med hem i bagaget.

För att undvika att få med sig vägglöss hem från utlandsresan kan man packa sina kläder och artiklar i väl tillslutna plastpåsar.

Undvik att ha resväskan öppen när du är på semester. Håll den stängd när du inte tar fram nåt ur den och låt de kläder du inte använder ligga kvar i plastpåsar i väskan, för att förhindra att vägglöss kryper in i väskan och kläderna.

Möbler och saker från second hand kan också innehålla vägglöss. Titta därför igenom dem noga och dammsug och borsta dem innan du tar in dem i ditt hem. Mindre saker kan du lägga i frysen i en vecka, för att vara säker på att alla eventuella vägglöss dör.

För att undvika att få vägglöss är det därför bra att skaka, borsta och tvätta alla kläder som man har haft med sig på utlandsresen och rengöra väskorna ordentligt när man kommer hem.

3. Hur bekämpar man vägglöss?

Rödcederolja och rödcederträ är giftfria, ekologiska produkter som skyddar mot vägglöss. Droppa eller spraya rödcederolja på sängramen, men undvik sängkläderna eftersom röd cederolja kan lämna fläckar. Du kan också ha rödcederhjärtan, rödcederringar eller rödcederbollar i ditt sovrum för att skydda mot vägglöss och för bästa effekt droppa lite rödcederolja på dem någon gång i månaden.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: