Mjölbaggar - Expertguide

Mjölbaggar är en irriterande liten insekt man inte vill ha i sitt hem. Läs vidare för den enda guiden du behöver för att bli av med mjölbaggar. 

Då undrar du säkert "varför just den här guiden?" Jo för att denna guide visar hur du snabbt och enkelt kan bli av med skadedjur hemma om du bara följer tipsen och råden som följer:

- Du behöver inte betala för några saneringsföretag.

- Du behöver inte utsätta dig, dina barn eller husdjur för kemikalier eller rådgivare som kostar

Åsidosätt några minuter för att läsa genom den här guiden så kommer dina bekymmer vara putsväck på några dagar. Lägg lite extra fokus på kapitlet om hur man förebygger framtida attacker eftersom de svåra inte är att bli av med dem, utan att de gärna kommer tillbaka).

Tecknad bild av två personer som städar i ett kök.

Kapitel 1: Vad är en mjölbagge?

Tecknad bild av en tjej som tittar på en mjölbagge i ett förstoringsglas.

Mjölbaggar är en grupp skalbaggar som tillhör familjen svartbaggar (Tenebrionoidea) som angriper mjöl och andra sädesslag som till exempel vete, havre, råg och korn. Varor som flingor, spagetti, frön och kryddor är ofta vad mjölbaggar söker sig till och därför hittar man dem oftast i skafferiet. Stor mjölbagge är kanske den vanligaste typen av mjölbagge som man stöter på och den kallas ofta även "vanlig mjölbagge". Skalbaggen lägger små, klibbiga ansamlingar av ägg på flertalet ytor. Äggen utvecklas sedan till vitgula larver och det är dessa larver som man brukar benämna som "mjölmask".

 

Kapitel 2: Undvik att få mjölbaggar och mjölmask

 

Håll köket rent

För att undvika mjölbaggar i skafferi och kök är det viktigt att hålla köksytor rena från spill av exempelvis spannmålsprodukter samt att förvara livsmedel i lufttäta, tätt åtslutande behållare. Det kan vara bekvämt att ställa in müslipåsen ​​​​​gjord av papper i skafferiet men om du vill minska risken för mjölbaggeangrepp är det bättre att först hälla över müslin i en glasburk. Detsamma gäller självklart även andra livsmedel som mjölbaggen ofta söker sig till som mjöl och havregryn där de lägger sina ägg sedan och mjölmaskarna frodas.

En tecknad mjölbagge och två figurer med städredskap.

 

Kapitel 3: Bli av med mjölbaggar för gott

 

 

 

En 3 stegs-guide om hur man blir av med mjölbaggar.

Rödceder mot mjölbaggar

Rödcederolja och rödcederträ kan användas för att bli av med mjölbaggar eller som förebyggande åtgärd. Oljan kan sprayas på tåliga ytor och rödcederträ kan placeras strategiskt på olika ställen där man vill undvika mjölbaggar. Rödcederolja har en behaglig, fräsch doft som däremot ogillas av mjölbaggar - vilket gör den till ett bra alternativ om man vill undvika giftbaserade medel.

Fällor mot mjölbaggar

Det finns även fällor mot mjölbaggar och andra skalbaggar som angriper livsmedel och dessa fällor kan placeras i kök och skafferi. De tar liten plats och använder sig av ett attraherande lockmedel som leder mjölbaggarna till ett klister i fällan där de fastnar. Denna typ av giftfria fälla kan vara att föredra framför vådligare alternativ och bekämpningsmedel om det förekommer hund eller katt i hemmet. Fällorna är verkbara i upp till tolv veckor.

Kiselgur mot mjölbaggar

Kiselgur är ett giftfritt, miljövänligt sätt att bli av med mjölbaggar och det kan med fördel användas inomhus. Det kan användas utomhus men har viss fuktbindande effekt vilket man kan tänka på. Kiselgur dödar mjölbaggar och andra småkryp genom mekanisk påverkan, eller enklare uttryckt, skadar det deras kroppar och får dem att torka ut och dö. För människor och husdjur har det dock inte mer hälsopåverkan än vanlig sand. Kiselgur strös ut på områden där man vill bli av med mjölbaggar och annan ohyra på och kan sedan dammsugas upp eller sopas bort.

 

Tack för att du läste och kontakta oss vid vidare funderingar och frågor!

Lycka till! / Anders från Swedish Red Cedar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: