Mjölbaggar - bekämpningsguide 2021


Vad är en mjölbagge?

Mjölbaggar är en grupp skalbaggar som tillhör familjen svartbaggar (Tenebrionoidea) som angriper mjöl och andra sädesslag som till exempel vete, havre, råg och korn. Varor som flingor, spaghetti, frön och kryddor är ofta vad mjölbaggar söker sig till och därför hittar man dem oftast i skafferiet. Stor mjölbagge är kanske den vanligaste typen av mjölbagge som man stöter på och den kallas ofta även "vanlig mjölbagge". Skalbaggen lägger små, klibbiga ansamlingar av ägg på flertalet ytor. Äggen utvecklas sedan till vitgula larver och det är dessa larver som man brukar benämna som "mjölmask".

Undvik att få mjölbaggar

För att undvika mjölbaggar i skafferi och kök är det viktigt att hålla köksytor rena från spill av exempelvis spannmålsprodukter samt att förvara livsmedel i lufttäta, tätt åtslutande behållare. Det kan vara bekvämt att ställa in muslipåsen gjord av papper i skafferiet men om du vill minska risken för mjölbaggeangrepp är det bättre att först hälla över muslin i en glasburk. Detsamma gäller självklart även andra livsmedel som mjölbaggen ofta söker sig till.

Bli av med mjölbaggar

För att bli av med mjölbaggar rekommenderas ofta att man fryser ned påverkad mat upp till en veckas tid innan man lägger maten i plastpåsar och därefter kastar bort dem. Detta för att vara säker på att man har dödat alla mjölbaggar, som är känsliga mot kyla, och därmed minska risken för skalbaggens spridning. Det viktigaste är dock att påverkad mat blir bortplockad från angripna områden såsom kök och skafferi och att man noggrant rengör alla ytor där livsmedlen varit. Dammsug och torka av alla ytorfrys ned påsen i en veckas tid och släng därefter dammsugarpåsen.

Rödceder mot mjölbaggar

Rödcederolja och rödcederträ kan användas för att bli av med mjölbaggar eller som förebyggande åtgärd beroende på vad som passar bäst i hemmet. Oljan kan sprejas på tåliga ytor och rödcederträ kan placeras strategiskt på olika ställen där man vill undvika mjölbaggar. Rödcederolja har en behaglig, fräsch doft som däremot ogillas av mjölbaggar - vilket gör den till ett bra alternativ om man vill undvika giftbaserade medel.

Fällor mot mjölbaggar

Det finns även fällor mot mjölbaggar och andra skalbaggar som angriper livsmedel och dessa fällor kan placeras i kök och skafferi. De tar liten plats och använder sig av ett attraherande lockmedel som leder mjölbaggarna till ett klister i fällan där de fastnar. Denna typ av giftfria fälla kan vara att föredra framför vådligare alternativ och bekämpningsmedel om det förekommer hund eller katt i hemmet. Fällorna är verkbara i upp till tolv veckor.

Kiselgur mot mjölbaggar

Kiselgur är ett giftfritt, miljövänligt sätt att bli av med mjölbaggar och det kan med fördel kan användas inomhus.  Det kan även användas utomhus men har viss fuktbindande effekt vilket man kan tänka på. Kiselgur dödar mjölbaggar och andra småkryp genom mekanisk påverkan, eller enklare uttryckt, repar det deras kroppar och får dem att lättare torka ut och dö. För människor och husdjur har det dock ingen större hälsopåverkan än vanlig sand. Kiselgur strös ut på områden där man vill bli av med mjölbaggar och annan ohyra på och kan sedan dammsugas upp eller sopas bort.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaEnglishSuomiNorskDansk

Moms visas: