Matmal, Kvarnmott och Mjölmott - Svensk Skadedjursguide

Lästid: > 5 min

Snabbfakta

Matmal är av familjen Pyralidae och kallas även för mott. Det finns 72 arter bofasta i Sverige men endast ett fåtal hittas i inomhusmiljöer och även där är speciellt två arter betydligt mer vanliga i svenska hem. Matmal angriper skafferier och andra utrymmen där det finns livsmedel som i t.ex. sädesförråd.

De vanligaste matmalarna inomhus är:

  • Kvarnmott (Ephestia kuehniella)
  • Indisk mjölmott (Plodia interpunctella)

Så identifierar du en matmal, dess larver och ägg

Ägg: Äggen är vita och klistriga och till storleken ca 0,3 x 0,6 mm.

Larv: En nykläckt larv är bara någon millimeter men en fullvuxen kan bli upp till 12–19 mm.  De är vitaktiga med bruna huvuden.

Fjäril: Kvarnmotten är något större än indisk mjölmott men de blir mellan 10–14 mm respektive 7–10 mm långa. Även mellan vingspetsarna är kvarnmott större och de två arterna skiljer sig åt både till färg och mönster.

Kvarnmott.
Kvarnmott
Indisk mjölmott.
Indisk mjölmott

Matmalar inomhus

Matmal kan orsaka skador i våra hem, men i fjärilsstadiet äter malen inte, utan det är larverna som gör skadan. De hittas oftast i köket där du har mat som inte är ordentligt försluten och som blir lättåtkomlig föda för larverna.

Kvarnmott

Som fjäril är kvarnmott ofarlig, men de reproducerar sig fort. Fortplantningen börjar direkt efter att den kommit ur puppan och äggen läggs bara några fåtal timmar senare. Honan kan då lägga från 50–800 ägg som kläcks fortare desto varmare klimat, men efter ca 11 dagar i rumstemperatur. Äggen överlever inte i under 7 grader och under –10 grader överlever inget stadie av arten efter 7 dygn.

När larverna kläcks kan de orsaka skada direkt genom att spinna väv runt födan som ett täcke. Denna väv kan man ibland se i mat som blivit angripen. När larven blir fullvuxen överger den sitt matställe och övergår till puppastadiet. Hur snabbt denna utveckling går är beroende av vad larven har ätit och hur fuktig miljön har varit men de mest lämpliga förhållanden tar det mellan 60–100 dagar. Puppan utvecklas sedan i små vrår. 

Kvarnmott attraheras till livsmedel som spannmål och dylikt t.ex. mjöl, havregryn, kakor. De kan även dras till hundma, godis och choklad, kryddor, nötter och frön.

Indisk mjölmott

Den indiska mjölmotten lägger ägg bara några enstaka dagar efter och de kan lägga runt 500 åt gången. Äggen kan läggas i rader och alltid läggs en och en i närheten av näring för att larverna ska ha föda när de kläcks. Hur snabbt de kläcks beror på klimatet men i 30 graders värme tar det bara 2 dagar. I rumstemperatur tar det ca en vecka. 

Larverna är de som orsakar skada på våra livsmedel och den spinner vävtrådar efter sig.  Även hur fort stadiet går från larv till puppa är beroende på värmen där desto varmare skyndar på processen. Indisk mjölmott angriper spannmål och spannmålsprodukter (mjöl, havregryn, müsli etc.) men även torkad frukt, bönor, sötsaker, kryddor och örter.

 

Bekämpning av matmal

  • För att bli av med matmal bör du först identifiera vart du har spår av matmal. Ta ut och kika igenom alla livsmedel i skafferiet och i köksskåpen och även i besticklådor och andra ställen där matrester kan ligga kvar.
  • Släng alla livsmedel med tecken på angrepp. Gå sedan ut med soporna direkt i en försluten påse och släng inte i soprummet, utan på en återvinningscentral, för att inte sprida vidare matmal till grannarna. Den mat som är fri från angrepp bör du förvara i tätt förslutna burkar eller påsar.
  • Nu när du du tagit ut alla livsmedel från de utrymmen där du förvarar mat - torkar du alla hyllor och dammsug golvet i köket och skafferiet.
  • Ett bra tips för att undvika att de kommer tillbaka är att använda medel mot matmal eller mott. Du kan även välja att använda en mott- och matmalsfälla.

 

Copyright: rödceder.se

Obehörig användning av texten kommer att anmälas. 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: