Kvalster - Svensk skadedjursguide 2022

Kort om kvalster

Kvalster är spindeldjur och har åtta ben. Det finns ungefär 1000 olika arter av kvalster i Norden. Bland dessa hör även fästingar, mjölor och damm- och skabbkvalster. Allt fler blir allergiska mot kvalster. Det finns flera arter som kan förekomma inne i svenska hushåll men här väljer vi att fokusera på två.

 

Dessa två arter är vanliga inomhus:

  • Huskvalster (Glycyphagus domesticus)
  • Klokrypare (Pseudoscorpionida)

Så identifierar du kvalster

Nymf: Nymfen liknar ett fullvuxet djur, men har sex ben istället för åtta.

Kvalster: En vuxen kvalster har åtta ben och blir mellan 0,3–0,8 mm. Kroppen är rund med behåring. Klokryparen, som kan föväxlas med kvalster, är 2–4 mm till storleken och har utöver dess åtta ben två längre klor längst fram.

Huskvalster.
Huskvalster
Klokrypare.
Klokrypare

Kvalster inomhus

Många personer är allergiska eller känsliga mot kvalster, ibland helt ovetandes. Luftvägsbesvär, nästäppa, och rinnsnuva eller rinnande ögon är symptom på kvalsterallergi. Det som orsakar allergin är kvalstrets avföring.

Huskvalster

Huskvalstrets ägg kläcks efter 5 dagar bara och därefter startar nymfstadiet. Detta stadie pågår i ca 20 dagar i rumstemperatur och den ömsar skinn ett antal gånger innan den är fullvuxen. Som vuxen lever den som helst i fuktiga miljöer och lockas till mögel och saker angripna av mögel. Den kan angripa matvaror i fuktiga lokaler så som ost, socker etc men även annat material som papper och tapet.

Klokrypare (förväxlingsdjur)

Detta spindeldjur kan lätt förväxlas med kvalster men är helt ofarlig för människan och äter faktiskt huskvalster. Det finns ca 20 arter av dem i Norden och de liknar små skorpioner. Klokryparen gör alltså ingen skada, men den är värd att nämna just för att den indikerar på att det finns föda som lockar i närheten, alltså huskvalster.

 

Bekämpning av kvalster

  • I och med att kvalster dras till fuktiga platser, bör man kontrollera att man inte har för hög luftfuktighet i hemmet. Du borde också kontrollera så att du inte har några fuktskador som lockar till sig kvalster.
  • Har man dålig ventilation i hushållet påverkar det också mängden kvalster, därför bör man kontrollera ventilationen hemma. Dålig ventilation är ofta orsaken till hög luftfuktighet.
  • Sängen är en plats som ofta samlar kvalster och det är därför man ofta kan vakna snorig om man är känslig mot kvalster. Tvätta sängkläderna minst 2 gånger i månaden i 60°C. 
  • Använd naturliga medel mot kvalster.

 

Copyright: rödceder.se

Obehörig användning av texten kommer att anmälas. 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: