En tecknad mal mot mörkblå bakgrund.

Malfjärilar (Klädesmal och Pälsmal) Svenska Skadedjursguide

Malar är något alla människor vill undvika. Här kan du läsa mer ingående om vad mal är, hur den kommer in i våra hem och vilka skador de gör. Eller så kan du hoppa direkt till vår 6-stegs guide för att undvika mal och till vår guide för exakt 3-stegs guide för att bli av med mal.

 

Kapitel 1: Vad är en mal - arter

Kapitel 2: Förebygga mal i hemmet

Kapitel 3: Bli av med mal i ditt hem

 

Kapitel 1. Vad är malfjärilar - arter

En klädesmal till höger och en matmal till vänster.

Det finns flera olika typer av mal eller malfjäril (Tineoidea). I Sverige finns ungefär 80 olika arter och de som är vanligast i våra hem är klädesmal och pälsmal.

Vilken skada gör mal?

Beroende på vilken typ av mal det är gör de olika sorters skada. Här går vi igenom vilka skador de olika malarna gör i ditt hem.

 

Klädesmal (Tineola biselliella)

Ett malhål i en rosa stickad tröja.

Du har säkert hittat små ojämna hål i dina kläder någon gång i livet. Då är det troligen klädmalens larver som är boven. Klädesmal eller klädmal är glänsande gyllenbrun med kopparfärgat huvud. Klädmalens larver kan göra stor skada på textilier och framför allt på ylletyger.

 

Pälsmal (Tinea pellionella)

Om du äger pälsprodukter och upptäcker fläckar som saknar hår, är det troligen pälsmalen som varit i farten. Pälsmal är en art som är mycket lik klädmal men inte lika vanlig. Den har gråbruna eller guldbruna vingar och huvudet är rostfärgat. Pälsmalens larver angriper pälsar men äter också fjädrar, dun och hår.

 

Mal eller pälsänger?

Om du har fått skador på dina kläder och undrar om det är mal eller pälsänger som har gjort dem, så kan du titta på storleken och formen på hålen. Malar gör större, slarvigare hål, med ludd kvar runt kanterna. Pälsängrar gör lite mindre, prydligare hål med tydliga kanter utan ludd.

 

Kapitel 2. Förebygga mal i hemmet

Det finns flera olika sätt att undvika att få in mal från första början, och således förebygga skador i hemmet. Det är därför viktigt att veta varför man får mal, för att därefter undersöka vilka åtgärder man bör göra hemma.​

Hur får man mal?

Dels så kan flyga in genom fönstret, men de kan också följa med begagnade kläder och tyger in i hemmet. Om man handlar på second hand eller ärver gamla möbler eller kläder, bör man kontrollera att de inte innehåller mal innan man tar in dem i sitt hem. Kläder kan man tvätta i 60 grader eller lägga i frysen, för att vara på den säkra sidan. Möbler kan man låta stå utomhus ett par dagar, om det är minusgrader.

Utanför hemmet kan du hålla utkik efter fågelbon och andra djurbon eftersom de nästan alltid innehåller malar eller andra skadedjur. Husdjur kan också föra med sig mal in i hemmet.

 

6 enkla tips för att inte få mal

6 stegs-guide om hur du undviker mal.

  1. Damma, dammsug och våttorka alla ytor med regelbundet. Särskilt noggrant där du vet om att det samlas mycket damm och smuts.

  2. Tvätta dina kläder och lakan regelbundet. Malar fordas i smutsiga kläder och lägger sina ägg där

  3. Ta ut alla kläder från stället du förvarar dem på och skaka dem och torka skåpen rena från damm eller dammsug i dem.

  4. Ta ut och piska mattor ibland.

  5. Lägg kläder du inte använder så ofta, och kläder du inte vill tvätta om och om igen, i vakuumpåsar, för att förhindra malen från att komma in. Detta gäller exempelvis stickade plagg och ull, som är två av malarnas bästa föda.

  6. Avlägsna gamla fågelbon runt hemmet.

 

Kapitel 3. Bli av med mal i ditt hem

Har du fått mal i hemmet? Då är det andra åtgärder som bör tas vid eftersom problemet redan har uppstått. För att bli av med mal bör man använda medel och fällor men först och främst:

 

 

Städa och tvätta

För att bli av med klädesmal är det viktigt att städa noga där du har upptäckt problemet. Damma, dammsug och våttorka alla garderober och byråer där du förvarar kläder.

Ta ut alla kläder och skaka dem utomhus. Tvätta kläderna i 60 grader eller mer alternativt lägg dem i frysen i t.ex. en påse under ca 3 dygn. Du kan också torktumla kläderna i minst 60 grader eller lägga dem i ett torkskåp eller i ugnen i 60 grader i minst en halvtimme.

Efter att du har städat är det dags för ytterligare åtgärder:

En tecknad bild av en tjej och en kille som städar.

 

Guide: vad du behöver för att bli av med mal helt och hållet

En guide till vad du behöver för att bli av med mal. Rödcederolja, rödcederträ och malfällor.

Rödcederolja mot mal

Ett effektivt medel mot mal är rödcederolja som fungerar mot klädesmal och pälsmal. Rödcederoljan sprayar man i garderoben och på andra ställen där man har kläder längs med kanter och lister i skåp, garderober och lådor (ej direkt på kläder). Rödcederolja har en doft som malar inte tycker om och det är därför de undviker alla platser där man har sprayat. Detta är en utmärkt naturlig metod för att förebygga malangrepp.

Rödcederträ mot mal

Rödcederträ är också mycket effektivt mot alla sorters mal. Lägg rödcederträ på alla ställen du vill skydda mot mal. Du kan lägga det i klädskåp och byrålådor, på nattduksbord och bord. Spraya gärna rödcederolja på träbitarna, för att förlänga och förstärka effekten.

Fällor mot mal

Det finns malfällor specifikt för klädesmal och pälsmal. Fällorna innehåller feromoner lockar till sig malhanarna. När de går in i fällan, fastnar de i klistret och kan inte ta sig ut. Honorna har då inga hanar att para sig med och populationen i ditt hem dör så småningom ut.

 

Tack för att du läste och hoppas att denna guide hjälper dig om du har problem eller för att förebygga framtida angrepp! Tveka inte på att kontakta oss om du har mer frågor om mal.

Lycka till!

/ Anders på Swedish Red Cedar

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: