Kackerlacka - bekämpningsguide 2022

 

Vad är en kackerlacka?

Kackerlackor är en insektsgrupp som omfattar närmare 4000 arter. Den mest vanliga skadedjursvarianten av kackerlackor i Sverige är den tyska kackerlackan men det förekommer så klart att även andra arter råkar importeras. I Sverige har vi bland annat den svenska, naturligt förekommande skogskackerlackan men den lever, vilket namnet påtalar, oftast ute i skogen och anses ej vara ett skadedjur. Utseende och storlek varierar mellan mångfalden av arter men den tyska varianten som oftast ställer till problem i hemmet har en platt, ljusbrun kropp med två mörkare strimmor längs ryggen och en längd på ca 10-16 millimeter. Kackerlackan är ett smittspridande skadedjur som kan sprida bakterier och virus till både människor och djur samt vara mycket besvärligt att bli av med.

Hur undviker man kackerlackor?

Om du varit utomlands bör packning och resväskor undersökas för att undvika att dra med sig kackerlackor till hemmet. Man bör gå igenom väskan utomhus innan man tar in den i hemmet. Har man tagit med sig väskan inomhus kan den placeras i badkaret. I hemmet och köket gäller det att hålla rent och snyggt samt att täta eventuella sprickor, springor och håligheter där kackerlackan kan ta sig in eller uppehålla sig. Efter städning bör dammsugarpåsar frysas ned innan de kasta bort. Kackerlackorna är som tidigare nämnts smittspridare och angripen mat blir förstörd och måste kastas bort. I köket är det viktigt att ställa undan mat samt förvara den i svårtillgängliga kärl eller behållare. Mat till husdjur eller smutsiga kärl efter utfordring bör inte stå framme under dagen. Kackerlackor trivs ofta i varma och fuktiga miljöer varpå det är viktigt att hålla tillräckligt god ventilation i badrummet, antingen genom att fönstervädra eller använda badrumsfläkt. Smutsiga kläder bör förvaras utom räckhåll och blöta handdukar bör arrangeras så att de hänger fritt eller på badrumstork så att de torkar fort.

Fällor mot kackerlackor

Klisterbaserade kackerlacksfällor som använder feromon för att locka till sig kackerlackor kan vara ett effektivt verktyg när man vill bli av med kackerlackor. Feromonet liknar ett ämne som honor utsöndrar och lukten drar till sig hanar som fastnar i fällorna och dör. Kackerlackorna kan således inte para och fortplanta sig, varav kackerlackorna så småningom dör ut i hemmet. Feromonet som fällorna använder är luktfritt för människor och då fällorna är klisterbaserade slipper man använda giftbaserade bekämpningsmedel.

Kiselgur mot kackerlackor

Kiselgur är ett finmalet pulver som fungerar mot en mängd olika skadeinsekter, inklusive kackerlackkor, så länge de kommer i kontakt med pulvret. Det är ej giftbaserat utan repar insekterna som får svårare att behålla vätska - vilket leder till att de torkar ut och dör. I och med att medlet inte är giftbaserat kan man använda det inomhus i hemmet utan risk att exemplevis kontaminera mat. Kiselgur är inte hälsovådligt för vare sig människor eller husdjur utan kan liknas vid vanlig sand, vilket man så klart ska undvika att få i ögonen eller att andas in stora mängder damm av men är inte farligare än så. Kiselgur verkar redan första dygnet bara skadedjuren kommer i kontakt med det och verkar sedan under flera veckors tid.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaSuomiDansk

Moms visas: