Huvudlöss lever i håret nära hårbotten. De lever av människors blod. Lössen kan inte hoppa som loppor utan kryper och klättrar från hår till hår. Om de lämnat håret och hamnat på exempelvis golvet, torkar de ut och sprids inte vidare. Störst risk att få löss är på sommaren och hösten.
Här beskriver vi hur du kan undvika att få huvudlöss och hur du blir av med dem om du fått några.
Huvudlusen lever i hårbotten på människan där den livnär sig på blod. Lusen är ofta grå, brun, svart eller röd till färgen när den sugit blod och lägger ägg som kallas gnetter. När lusen ligger i ägget är lusägget mörkt, annars är ägget vitt till gulvitt.
Det tar ett lusägg sju dagar att bli nymf (mellanstadiet i utveckling mellan ägg och fullt utvecklad individ) i första stadiet. Ytterligare tre dagar för nymf i andra stadiet, tre till för nymf i tredje stadiet. Och tre dagar mellan nymf i tredje stadiet till fullvuxen huvudlus. Den största skillnaden till utseendet är att nymfens underkropp i varje stadie blir större.
Utbrott av huvudlöss i håret förekommer ofta i skolor och förskolor när vädret börjar bli kallt. Både lus (blir 2-3 mm lång) och lusägg (ca 1 mm) kan man se med blotta ögat. Hårstråna måste vara minst 3 cm långa för att lusen ska kunna klättra i dem.
Man kan ha löss utan att det kliar i hårbotten. Det kan klia men den klådan kan uppstå upp till sex veckor efter att man blivit biten. Detta är på grund av att man är överkänslig mot lusens saliv. Om man blivit smittad igen kan klådan komma snabbare, inom ett par dagar.
Lössen kan efterlämna ett svart pulverliknande ämne på tröjkragar eller kuddar. Detta kan vara ömsat lusskinn eller spillning.
Ibland kan man se rivsår i hårbotten och tecken på ytlig sårinfektion.
Man får inte huvudlöss på grund av dålig hygien. Löss kan inte tvättas bort med vanligt schampo. Alla som har hår på huvudet kan få huvudlöss. Därför spelar det ingen roll vilken hårtyp, blodtyp eller ålder man har. Eftersom det kan ta veckor från det att man blivit angripen tills det börjar klia är det väldigt svårt att undgå att få huvudlöss. Den som har löss vet oftast inte om det själv. Lössen kryper från huvud till huvud vid längre närkontakt (t.ex. när personer med huvudlöss tar selfies ihop eller delar på en läsplatta) eftersom de varken kan flyga eller hoppa.
Om du tror att du har huvudlöss kan du göra följande: