Fläskänger - bekämpning fullständig guide 2022

 

Fläskänger (Dermestes lardarius) är en skalbagge som tillhör familjen Ängrar (Dermestidae) är en av de mest vanliga skadedjur som finns i hemmet.

Fläskängern äter mest kött eller fett men även skinn, ben, hår eller uppstoppade djur på museum. Trä kan gnagas sönder vi förpuppning och skapa runda hål. Om de är brist på djurisk föda kan fläskängrar ge sig på vegetabiliska livsmedel som t ex sojabönor, solrosfrön och bönor.

Observera: Fläskänger äter inte textilier eller pälsvaror som inte har skinn. Då är det nog oftast en pälsänger som gjort skadan.

pälsänger

Bild: Fläskänger (Dermestes lardarius). urjsa, CC BY-SA 2.0

Hur ser en fläskänger ut?

En fullvuxen fläskänger blir 6,5-9 mm lång, 1.5-2 mm bred. Fläskängern är relativt enkel att identifiera med sin bruna håriga överkropp med svarta prickar och svarta bakdel. Deras ägg är vita och ungefär 2 mm i bredd.

Fläskänger larv kan bli upp till 12-16 mm lång. I början är larven vitaktig, men efter några dagar mörkbrun med hår.

 

fläskänger larv

Bild: Fläskänger larv. Syrio, CC BY-SA 4.0

Var hittar man fläskängrar?

Fläskängrar finns i naturen och kan ta sig in i hemmet om det råkar vara i närheten. Självklart mer sannolikt om det finns enkel tillgång till näring. De tar sig in i huset oftast genom öppna fönster eftersom de är bra på att flyga men även sprickor och öppningar. Fläskängrar äter nästan allting de kan få tag i (framför allt animaliskt) förutom textilier och päls.

Både fullvuxna fläskängrar och dess larver gör skada och därför hittar man de oftast tillsammans vid matkällan. Dock är det larverna som gör mest skada.

  • Kolla vinden, källaren, garaget, köket eller i förvaringsrum.
  • Gå igenom kläderna. Skinn och päls och allt annat av djuriskt ursprung.
  • Leta i skafferiet eller där mat förvaras eftersom de äter all typ av livsmedel.
  • Djurfoder är en vanlig plats för fläskängrar att föröka sig i.
  • Alla platser där det finns mat eller rester från döda djur (insekter).

 

Bli av med fläskänger

Första steget är att samla ihop allt livsmedel helst utomhus om möjligt, som inte är i kylskåpet och försöka hitta vilka som har blivit angripna. 

De varor som har blivit angripna eller misstänks bör placeras i förslutna påsar så det ej kan spridas vidare. Det bästa är att frysa ner alla varor som har blivit attackerade i några dygn för att vara säker på att all fläskängrar har dött. 

Varor som inte har angripits bör förseglas i förvaringslådor eller annat som går att säkert stänga.

Steg 2 är att göra en ordentlig städning för att se till att det inte finns några rester från döda insekter, mat och hårstrån t ex. Detta är för att undvika att fläskängrar lyckas föröka sig igen. Om du har husdjur kan det vara bra att slänga allt djurfoder och köpa nytt.

Tips: Om det finns ett fågelbo eller getingbo i närheten finns det en chans att det är källan av problemet.

Bekämpning 

Kombinerat med de två första stegen bör en fläskänger fälla användas för att försäkra om att du har blivit av med problemet. 

Swedish Red Cedar Rödcederolja är väldigt effektivt för att skapa en nästan omöjlig miljö för fläskängrar att leva i och även döda larverna. Detta gör så att man efter ett tag kommer bli fri från fläskängrar.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: