Tidigare statistik på utbredningen av skadedjur i landet har varit bristfällig. En ny kartläggning över svenska regioners skadedjursproblematik pekar nu på att hela Sverige har en ökning av antalet silverfisk och pälsänger. Den särskilt skadliga långsprötade silverfisken breder ut sig främst i de sydliga regionerna men observeras regelbundet i Norrland.

- Undersökningen utgår från våra egna siffror som korrelerar med extern statistik. Mörkertalet är omfattande och våra siffror kan ge en indikation på var problemen ligger och i vilken utsträckning skadedjuren sprids, säger en representant från Swedish Red Cedar.

 

Bilden visar spridningen av silverfisk och pälsängrar över Sverige under 2021–2022. Punkterna som visas på kartorna är inte exakta geografiska representationer av vart fallen har upptäckts, utan approximeras i kluster baserat på flertalet fall, av integritetsskäl.

En jämförelse mellan 2021 och 2022 indikerar en ökning på hela 33 % av skadedjurens spridning i exempelvis Göteborgsregionen. De högsta siffrorna under de senaste två åren finner man i Göteborgs innerstad, söder om Göta älv. Rapporten visar även högre siffror i Stockholm, Uppsala, Malmö och Sundsvall på över 10%.

Silverfisk är det skadedjur som har störst spridning i regionen, och med den kommer den särskilt skadliga långsprötade silverfisken. Kartläggningen visar dock att skadedjur är spritt över hela regionen både i form av silverfisk och pälsängrar med vissa mer koncentrerade områden.

Bilden visar ökningen av silverfisk och pälsängrar över Sverige under 2021–2022.

- Vi vet att skadedjur finns i hela landet och sprids antingen i tätorter mellan hushållen, eller bygger kolonier på landsorten där det inte sätts in några förebyggande åtgärder. De lockas av diverse föremål i hemmet och när problemet väl upptäckts kan det vara svårt att bli av med. Därför arbetar vi i första hand med att förebygga problemen på ett naturligt och giftfritt sätt genom Swedish Red Cedar rödcederolja, fortsätter representanten.

Trots att siffrorna inte kan visa bekräftade observationer, är det en god indikation på en ökad efterfrågan på skadedjursprodukter och indikerar därför på ökat antal observationer av skadedjur i Göteborgs hushåll.

Swedish Red Cedar rödcederolja är ett naturligt och giftfritt sätt att bekämpa alla vanliga svenska skadedjur: Swedish Red Cedar rödcederolja

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt

Moms visas: