Bananflugor - bekämpningsguide 2021

Bananflugor

 

Vad är en bananfluga?

Bananflugan har det något krångliga vetenskapliga namnet Drosophila melonogaster. I folkmun är det betydligt vanligare att man använder just ordet "bananfluga" för att benämna detta vanliga skadejur. Det är heller inte ovanligt att bananflugan benämns som "fruktfluga" eller "blomfluga" även om det är någorlunda olämpligt då dessa kan beteckna andra typer av flugor. Bananflugor är inte farliga men kan av många uppfattas som både äckliga och irriterande. De kan även vara rätt bökiga att bli av med, särskilt om man inte vet var ifrån de ursprungligen kommit.

Undvik att få bananflugor

Bananflugor kan uppkomma då matavfall eller frukt stått framme för länge. Bananflugans livscykel är temperaturberoende och förenklat beskrivet kan man säga att lägre rumstemperatur ger långsammare utveckling än högre rumstemperatur. Det enklaste sättet att undvika bananflugor blir således att inte låta mat stå framme för länge, hålla köksytor rena samt vara uppmärksam på hur pass mogen frukt är. Viss frukt som inte tar skada kan till exempel förvaras i kylskåp.

Köket må vara det vanligaste området där bananflugor dyker upp men det kan även hända att de uppkommer i exempelvis badrummet. I badrum är det ofta vamare och fuktigare än i övriga delar av hemmet och denna typ av miljö trivs bananflugor i. Där kan de livnära sig på smuts från duschens eller badkarets golvbrunn eller eventuell soptunna. Samma övergripande regel gäller för badrummet som för köket - vill man undvika bananflugor bör man hålla rent och snyggt. Låt inte soppåsar stå för länge samt rensa ur golvbrunnsavlopp med jämna mellanrum. Fönstervädra eller använd badrumsfläkt för att hålla nere temperatur och luftfuktighet.

Bli av med bananflugor

Vad ska man då göra om man trots tidigare nämnda insater inte lyckats undvika att få bananflugor? Det finns en mängd olika uppsättningar av huskurer där den gemensamma nämnaren är att man blandar några droppar diskmedel i ett glas vatten och sedan tillsätter exempelvis ättika, vinäger, honung, juice eller saft. Vad som fungerar bäst kan många gånger vara mindre viktigt än vad man har att tillgå i hemmet. Hur som helst lockar blandningen till sig bananflugor där de sedan drunknar.

Bananflugefälla

En bananflugefälla är en enkel men snillrik tratt-anordning som lockar till sig bananflugor med hjälp av ett lockmedel. Bananflugorna kan passera in ena vägen genom tratten men inte ta sig tillbaka ut. En fördel med denna typ av fälla är att man inte riskerar att tippa ut vätska om man skulle råka välta den, till skillnad från olika varianter av huskurer som använder vattenglas. En bananflugefälla kan med fördel användas i hem med husdjur.

Rödcederhjärtan och rödcederolja mot bananflugor

Rödcederhjärtan och rödcederolja är mindre uppseendeväckande än många andra lösningar för att bli av med bananflugor. Rödceder sprider en för människan behaglig doft men som bananflugor och andra insekter tenderar att undvika. Rödcederhjärtan kan exemplvis placeras i linneskåp eller andra utrymmen med textilier. Rödcederolja bör ej användas på textiler eller andra områden där man vill undvika fläckar men kan sprayas på olika rumsytor, till exempel under sängen, i golvbrunnen eller under badkaret.

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaSuomiDansk

Moms visas: