Möss – Svensk Skadedjursguide

Möss – Svensk Skadedjursguide

Kort om möss

Vi har ett hundratal musarter i Sverige, varav framför allt tre arter räknas som skadedjur. Dessa är husmus (Mus Musculus), mindre skogsmus (Apodemus Sylvaticus) och större skogsmus (Apodemus Flavicollis). När mössen lever ute i naturen har de många fiender, men betydligt färre inne i våra uppvärmda hus fyllda av föda. Inomhus gömmer sig mössen även under köksskåp, förvaringsutrymmen, möbler och förvaringslådor.

Husmusen är allätare men dess favoritmat är mjöl, spannmål, gryn, frukt och frön. Husmusen bor gärna i väggar, på vinden eller under golvet.

Skogsmössen äter gärna knoppar, nötter och skott men kan även leva på tvål och stearin. Skogsmus har sitt naturliga habitat i naturen, men när det blir kallare ute söker de sig inomhus för värme, mat och skydd.

Möss kan sprida sjukdomar som sorkfeber och salmonella via sin avföring. De materiella skador möss gör är främst på möbler, matvaror med mer som förstörs eller blir kontaminerade med urin och avföring. De kan även gnaga på elkablar vilket kan utgöra livsfara eftersom det kan leda till elbrand i de värsta av fallen.

 

Identifiera musen

En husmus.Husmus (Mus Musculus)

En mindre skogsmus.Mindre skogsmus (Apodemus Sylvaticus)

En större skogsmus.Större skogsmus (Apodemus Flavicollis)

Husmus (Mus Musculus): Husmusen blir upp till 9 cm lång utan svans, och svansen blir ca 9 cm. Den är gråbrun till färgen och kan förväxlas med en ung råtta men den har mindre fötter, öron och ögon. Husmusen är mer vanligt förekommande i södra Sverige (SLU)

Mindre skogsmus (Apodemus Sylvaticus): Den mindre skogsmusen kan bli 8-10 cm lång. Pälsen brun på huvudet och ryggen men nästan gul på sidorna och på bröstet samt vit på magen.

Större skogsmus (Apodemus Flavicollis): Den större skogsmusen blir mellan 9-13 cm. Pälsen är brun på ryggen och vit på magen med ett gult band runt nacken.

Bekämpa möss

Förebygg dig mot gnagarna

Inomhus

 • En viktig sak att göra för att säkerställa att möss inte kommer in i ditt hus är att täta alla öppningar som är större än 6 mm (som diametern på en penna). Möss klättrar även bra, så glöm inte att säkra öppningar även högt upp på huset
 • Ställ helst kartonger, om du har några, på hyllor, eller ha behållare av plast
   

Utomhus

 • Ta bort vedstaplar, klätterväxter, buskar, utemöbler etc. som du har runt huset och ställ längre bort för att undvika att mössen klättrar in
 • Städa undan sopor och mat för att minska tillgången till föda och boplatser
 • Håll gräset runt huset kortklippt

Bli av med möss

Det finns många typer av musfällor att bekämpa möss med. Här nämner vi några:

 • Musfällor, eller klassiska slagfällor: sätt ut flera fällor i huset
 • Elektriska musfällor: dödar möss med kraftiga elstötar. Man kan som bete ha bacon, kattmat eller rökt lax
 • Automatiska mekaniska fällor: laddas med CO2-patron och är sedan automatiska i upp till 24 fångster
 • Levandefångstfällor: du kan fånga mössen i en musfälla och sedan släppa ut dem någon annanstans
 • Ultraljudsskrämmare: ljudet stör möss men inte människor och husdjur (förutom tama gnagare)
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.