Huvudlöss – Svensk Skadedjursguide

Ewelina (Skadedjursspecialist)

Hitta på sidan

 • Fakta om löss
 • Symptom
 • Bekämpa

 • Huvudlöss lever i håret nära hårbotten. De lever av människors blod. Lössen kan inte hoppa som loppor utan kryper och klättrar från hår till hår. Om de lämnat håret och hamnat på exempelvis golvet, torkar de ut och sprids inte vidare. Störst risk att få löss är på sommaren och hösten.

  Här beskriver vi hur du kan undvika att få huvudlöss och hur du blir av med dem om du fått några. 

  Fakta om hårlöss  (Pediculus Capitis)

  Huvudlusen lever i hårbotten

  Huvudlusen lever i hårbotten på människan där den livnär sig på blod. Lusen är ofta grå, brun, svart eller röd till färgen när den sugit blod och lägger ägg som kallas gnetter. När lusen ligger i ägget är lusägget mörkt, annars är ägget vitt till gulvitt. 

  Från lusägg till nymf till huvudlus

  Det tar ett lusägg sju dagar att bli nymf (mellanstadiet i utveckling mellan ägg och fullt utvecklad individ) i första stadiet. Ytterligare tre dagar för nymf i andra stadiet, tre till för nymf i tredje stadiet. Och tre dagar mellan nymf i tredje stadiet till fullvuxen huvudlus. Den största skillnaden till utseendet är att nymfens underkropp i varje stadie blir större.

  Man kan se huvudlusen med blotta ögat

  Utbrott av huvudlöss i håret förekommer ofta i skolor och förskolor när vädret börjar bli kallt. Både lus (blir 2-3 mm lång) och lusägg (ca 1 mm) kan man se med blotta ögat. Hårstråna måste vara minst 3 cm långa för att lusen ska kunna klättra i dem.

   

  Hur vet man att man fått huvudlöss?

  Det kliar i hårbotten

  Man kan ha löss utan att det kliar i hårbotten. Det kan klia men den klådan kan uppstå upp till sex veckor efter att man blivit biten. Detta är på grund av att man är överkänslig mot lusens saliv. Om man blivit smittad igen kan klådan komma snabbare, inom ett par dagar.

  Lössen kan efterlämna ett svart pulverliknande ämne på tröjkragar eller kuddar. Detta kan vara ömsat lus skinn eller spillning.
  Ibland kan man se rivsår i hårbotten och tecken på ytlig sårinfektion.

  Bekämpa huvudlöss

  Svårt att undvika att få huvudlöss

  Man får inte huvudlöss på grund av dålig hygien. Löss kan inte tvättas bort med vanligt schampo. Alla som har hår på huvudet kan få huvudlöss. Därför spelar det ingen roll vilken hårtyp, blodtyp eller ålder man har. Eftersom det kan ta veckor från det att man blivit angripen tills det börjar klia är det väldigt svårt att undgå att få huvudlöss. Den som har löss vet oftast inte om det själv. Lössen kryper från huvud till huvud vid längre närkontakt (t.ex. när personer med huvudlöss tar selfies ihop eller delar på en läsplatta) eftersom de varken kan flyga eller hoppa.

   

  Bli av med huvudlöss

  Kamma håret och använd spray mot löss

  Om du tror att du har huvudlöss kan du göra följande:

  • Leta efter lusägg i hårbotten. Ägget följer ofta hårets utväxt. Behandla inte om äggen är tomma, de kommer att försvinna när hårstrået växer ut.
  • Kamma igenom håret med luskam. Ha gärna ett vitt underlag så du ser lössen bättre. Det bästa är om kammen är CE-märkt, det vill säga att den uppfyller EU:s regelverk. Det är bra om kammen är ljus till färgen så du kan se huvudlössen bättre. Kamma noggrant ut hela håret från hårbotten till topparna.
  • Stryk av kammen med hushållspapper eller liknande efter varje kamning. Skölj även av kammen ofta.
  • Använd vår huvudlöss-spray som bara innehåller noggrant utvalda och naturliga ingredienser. Den är effektiv i minst 24 timmar.
  Tillbaka till blogg

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.